„Fiecare institutie publica trebuie sa-si creeze o strategie pentru combaterea coruptiei. In politica asta un segment important o are si politica de personal, care inglobeaza inclusiv politica de salarizare”, a afirmat Ladanyi, citat de Mediafax.
Intrebat daca salariile reduse ale comisarilor reprezinta unul dintre motivele coruptiei din institutie, el a spus ca nivelul acestora a ajuns in acest an sa fie „rezonabil”, dupa includerea stimulentelor in salarii, desi a admis ca veniturile angajatilor nu s-au modificat.
„Salariile, asa cum au fost in 2010, in opinia mea erau mici. Anul acesta salariile sunt rezonabile, dar suficient de mari incat sa micsoreze tentatia unor comisari de a primi mita”, a spus Ladanyi.
Intrebat ce s-a schimbat in politica salariala in acest an, Ladanyi a raspuns ca stimulentele au fost incluse in salarii. El a spus insa si ca veniturile angajatilor Garzii Financiare au ramas neschimbate.
Ladanyi a sustinut, miercuri, ca exista o legatura directa intre salariile reduse ale comisarilor si gradul de coruptie din institutie, iar aceste constrangeri bugetare ar explica si „goana” dupa amenzi a angajatilor, acestea fiind recompensate prin stimulente.
„In opinia mea exista o relatie directa intre veniturile directe incasate de comisari si gradul de coruptie din Garda Financiara. Cine nu constata aceasta realitate, aceasta relatie, cred ca este rupt de realitatile romanesti”, a declarat miercuri Ladanyi.
Oficialul Garzii Financiare a aratat ca anul trecut institutia avea 1.339 de angajati, din care 1.076 ocupau functii de executie si 130 de conducere, restul fiind personalul contractual.
Venitul mediu al unui angajat al Garzii Financiare, incluzand stimulentele de performanta, a fost in 2010 de 2.170 lei lunar, cea mai mica remuneratie primita fiind de 1.173 lei, iar cea mai mare de 7.029 lei.