Acesta a mai spus ca este regretabil ca ANPC a propus ca OUG 50 sa se aplice asupra intregului stoc de credite si asupra creditelor ipotecare, ceea ce nu se intampla in nicio tara din Europa care a preluat directiva europeana privind protectia consumatorilor de credite.
„Nu stiu de unde s-a ajuns la concluzia ca OUG ar trebui sa conduca la ieftinerea creditelor, pentru ca aceasta este o idee falsa. Lumea se ingrijoreaza ca EURIBOR va creste, dar in acelasi timp trebuie sa se tina cont ca s-ar putea micsora riscul de tara (ceea ce ar scadea presiunea pe costurile creditelor – n.r.)”, a declarat Steven van Groningen.
Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe Internet, pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor. Totusi, unele dintre grupuri nu au reusit sa reuneasca multi clienti ai respectivelor banci, iar in cadrul altor grupuri exista mai multe opinii divergente in privinta viitoarelor actiuni necesare, ceea ce ingreuneaza luarea deciziilor.
Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii, dar exista si foarte multe persoane care reclama implementarea incorecta a ordonantei privind imprumuturile populatiei, aprobata de Guvern in luna iunie.
Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010, care trebuie votata insa si de Camerei Deputatilor.
Deputatii din Comisia economica au adoptat marti 6 octombrie cu unanimitate de voturi OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, impreuna cu 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.