„Cred ca lucrurile sunt destul de complicate. Daca am un produs garantat 100% de stat este simplu. Daca am un produs garantat in proportie de 50% de stat, atunci bancile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred ca or sa apara banci cu oferte similare proprii”, a spus seful Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.
El a explicat ca implementarea unei noi forme a programului Prima Casa este destul de complicata si dureaza pentru ca este nevoie de adoptarea unei ordonante de urgenta, apoi de emiterea unor norme metodologice.
Raiffeisen Bank a lansat deja un credit alternativ la programul Prima Casa, in euro, cu o dobanda de pana la 5,95% pe an (Euribor la sase luni plus 4,7 puncte), dupa ce a epuizat plafonul de garantare alocat, de 25 de milioane de euro. Banca finanteaza pana la 85% din imobilul adus in garantie, iar clientii trebuie sa dispuna de un avans de 15%.
„Situatia cu Prima Casa este destul de complicata. Statul a atins plafonul si nu il poate mari si atunci a propus sa folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat pentru ca in primul rand portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Inteleg ca intentia statului este sa mentina costul actual. Va spun ca este un lucru destul de complicat”, a continuat van Groningen.
El a mentionat ca daca o persoana este dispusa sa dea un avans de 15%, atunci nu mai este nevoie sa apeleze la programul Prima Casa.
„Important este sa avem o populatie care are incredere in viitor. Daca cineva scrie maine ca preturile apartamentelor incepe sa creasca, atunci poimaine lumea va lua credit”, considera seful Raiffeisen Bank Romania.
Premierul Emil Boc a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul „Prima Casa”, astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.
Pe de alta parte, nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul in care o astfel de masura ar fi acceptata.
Creditele prin „Prima Casa” au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.