Profesorul de la Academia de Studii Economice din Bucuresti comenteaza, pe blogul personal, ca reducerea salariilor cu 25% din sectorul bugetar, fara o simplificare a sistemului de stat, nu va face altceva decat sa mute banii din buzunarul angajatilor in cei ai clientelei politice.
Fara o simplificare a sistemului de stat din Romania lucrurile tind sa se complice foarte mult pentru toti cei care suntem obligati sa avem contact cu institutiile statului: impozitele se vor plati mai greu, autorizatiile se vor obtine cu intarziere, solutiile in justitie vor intarzia si mai mult etc”, afirma doctorul in economie.
”Daca guvernul actual a decis sa ii plateasca mai prost pe angajatii din sectorul de stat care ofera ”bunurile publice”, fara ca numarul de avize si autorizatii cerute sa scada, blocajul va veni imediat. Deja oamenii care parasesc sistemul de stat pentru ca nu isi pot permite sa riste viitorul familiei lor pun presiune extraordinara pe cei ramasi care, dupa ce ca sunt platiti mai putin, trebuie sa preia si munca acestora (fiind interzise angajarile in sistem).
In momentul in care un angajat in primarie care trebuie sa elibereze din puterea pixului sau un aviz dar care constata ca este platit mai putin cu 25% va uita de cuvantul ”celeritate” si va merge la limita permisa de lege cu eliberarea documentului. Va face insa si o oferta de genul: daca vrei documentul mai repede trebuie sa cotizezi in plus. In acest fel, coruptia din sistem va creste pe fondul incercarii functionarilor de a-si recupera paguba produsa de deciziile neinspirate ale guvernantilor care contabil taie din cheltuieli fara a se gandi la consecintele imediate`, afirma Cristian Paun .
Analistul economic considera ca ”prin alocarea economiilor generate de aceasta taiere de salarii catre ”proiectele statului”, atribuite direct doar celor de o anumita culoare politica, statul nu se simplifica deloc. Mafia ce infloreste in jurul banului public (mai usor de obtinut daca esti prieten cu cine trebuie) loveste puternic in sectorul privat, cel care se lupta cu forte inzecite pentru a-si pastra clientela si pentru a face fata concurentilor”.
”Genul acesta de dezvoltare nu a insemnat niciodata prosperitate si este tipic unei tari din ”lumea a treia”. Un alt tip de stat, la fel de periculos pentru bunastarea noastra ca si cel puternic birocratic (plin de functionari care plimba o hartie dintr-un birou in altul pe bani grei) se dezvolta acum in Romania. Este statul care stie ”eficient” sa directioneze si sa ingroape resurse financiare importante in buzunarele unui numar restrans de favorizati. Este statul care imbogateste sistematic pe cativa saracind cea mai mare parte a populatiei prin tot felul de masuri aberante (impozitari de pensii, cresteri de TVA, cresteri de accize)”, mai spune economistul.
Cititi aici intregul sau comentariu legat de masurile de austeritate luate de Guvernul Boc.