Villiger, fost ministru de Finante al Elvetiei, care a preluat postul de presedinte al UBS in 2009, dupa ce guvernul a acordat bancii ajutoare de urgenta, a facut afirmatia la o conferinta privind mijloacele de refacere a increderii pe pietele financiare.
„Multe banci au facut greseli impardonabile. Totusi, aceste greseli nu reprezinta motivul crizei. Pietele au reactionat logic la stimulentele stabilite incorect de catre politicieni, in special in Statele Unite”, a aratat Villiger.
Printre factorii declansatori, Villiger a mentionat nivelul redus al dobanzilor in SUA, presiunile politice din aceasta tara pentru acordarea de credite ipotecare persoanelor cu venituri mici si lacunele regulilor de raportare financiara.
El a mai spus ca exista in prezent tendinta de a reglementa excesiv pietele financiare, determinata de perceptia ca administrarea sistemului financiar, de catre piata, a dat gres, iar lacomia si incompetenta bancherilor au stat la baza crizei.
Villiger a avertizat ca exista riscul unui diagnostic gresit al cauzelor crizei si ca este momentul de a lupta din nou pentru economia de piata.
Ministrii de Finante din statele membre ale G20 au afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca bonusurile exagerate platite bancherilor si riscurile asumate de acestia au stat la originea crizei financiare. Ei au facut insa doar un compromis vag in privinta masurilor precise de a obliga bancile sa tinta sub control compensatiile si sa creeze protectii fata de viitoarele probleme.