De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 5, alin. (1) din Legea nr. 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au numit pe Andrei Ioan Hass si Tudor Mircea Moldovan ca reprezentanti in Consiliul de administratie al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
In termen de 30 de zile de la data numirii tuturor membrilor, presedintele Consiliului de administratie convoaca prima sedinta a Consiliului de administratie al FGDSPP, elaboreaza statutul propriu si structura organizatorica si de personal, pe care le supune spre aprobare Consiliului CSSPP, conform prevederilor art. 34, alin. (1) si (2) din Legea nr. 187/2011, se arata in comunicatul arbitrului pensiilor.
Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.
Legea nr. 187/2011 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 766 din 31 octombrie 2011 si a intrat in vigoare la data de 03 noiembrie 2011.
Mihai Seitan a ocupat postul de ministru al Muncii, Familiei
si Protectiei Sociale din decembrie 2009 pana in septembrie 2010, anterior el
fiind secretar de stat la minister, consilier de stat pe probleme de munca si
protectie sociala si presedinte al Casei de Pensii, fiind coordonatorul echipei
care a elaborat proiectul Legii pensiilor.
Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns la 6,45 miliarde de lei la finele lunii octombrie, in crestere cu 4% fata de septembrie, conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In acelasi timp, numarul participantilor a crescut cu 0,75%, la 5,69 milioane.