„Probabil ca de la 1 ianuarie 2010 va creste numarul participantilor la Pilonul II, deoarece in sistemul de pensii publice (Pilon I) ar trebui sa intre 300.000 de persoane, precum militari, magistrati, politisti si altii”, a precizat Seitan, prezent la un forum organizat de Media Xprimm.
Acestia contribuie in prezent la case de pensii separate, urmand ca dupa modificarea legii sa intre in sistemul public de pensii.
„Insa daca luam varsta acestora (celor din Pilonul I – n.r.), cam 200.000 de oameni ar putea intra in Pilonul II, venind din niste zone financiare sigure, cu salarii mari, platite la timp”, a subliniat consilierul de stat.
Numarul total al aderentilor la Pilonul II a ajuns la finele lunii aprilie la 4,73 milioane, dintre care 4,29 milioane de participanti (adica 90,7%) au primit in contul personal cel putin o contributie pentru pensii, in cadrul celor 12 runde in care au fost virate aceste contributii.
Mihai Seitan a reamintit ca se discuta ca, pe langa cei 3 piloni de pensie deja existenti, sa fie introdusa si o pensie ocupationala. Pensia ocupationala ar inseamna ca grupuri socio-profesionale sa isi poata crea un fond administrat privat, cum ar fi fondul magistratilor sau fondul minerilor.
„Nu cred ca acest lucru ar afecta pensiile facultative, deoarece exista foarte multe categorii de persoane active care nu sunt membre a unor grupari profesionale”, a precizat Seitan.
El a spus ca exista deja un prim pilon de pensii ocupationale in Romania. Este vorba de sistemul individual de pensii al avocatilor.
„Nu este bazat pe investitii inca, dar poate fi un exemplu bun de cum poate sa functioneze un sistem ocupational in tara”, a spus Mihai Seitan.
Activele nete administrate de cele 14 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns, la sfarsitul lunii aprilie, la 1,33 miliarde lei (318,1 milioane euro), in crestere cu circa 11% fata de luna anterioara.