- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seitan: Pensia privata poate fi mai profitabila decat un depozit bancar

10 Jul, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Ce castiguri ar putea avea romanii care contribuie la sistemul privat de pensii si ce blocaje ar putea interveni in sistem au fost doua din temele discutiei cu Mihai Seitan. Dupa ani intregi petrecuti la conducerea casei de pensii, Mihai Seitan a ales business-ul privat, fiind in prezent partnership director in cadrul brokerului de asigurari FinCo&Partners.
Seitan: Pensia privata poate fi mai profitabila decat un depozit bancar

DailyBusiness:

De ce criterii trebuie sa tina cont persoanele care vor sa aleaga un administrator de pensii facultative?
Mihai Seitan:Administratorul de pensii private poate fi o firma care se ocupa doar de acest segment, o companie care administreaza diverse tipuri de asigurari sau un fond de investitii. Atunci cand alegi compania de pensii private cred ca e bine sa te orientezi spre o multinationala.

DB:Si dincolo de imagine?
MS:Trebuie avute in vedere comisioanele. Este foarte probabil ca, intr-o prima faza, valorile acestora sa fie apropiate de nivelul maxim prevazut de lege, dar concurenta va determina companiile de pensii sa le miscoreze in timp. Un alt aspect de luat in seama este structura investitiilor, plasamentele avand grade diferite de risc. Structura plasamentelor prevazuta de legislatia pensiilor este insa atat de stricta incat chiar si in cazul celui mai „hazardat” portofoliu de investitii riscul este relativ mic. In orice caz, nu se poate spune ca e vorba de un nivel ridicat de risc, asa cum e in cazul fondurilor de investitii.

DB:Este de luat in calcul si istoricul din tara al companiei?
MS:Nu cred ca rezultatele financiare sunt hotaratoare. Initial, nu as pune foarte mult accent pe istoricul firmelor in tara. Nu trebuie uitat ca toti cei care opereaza acum pe piata pensiilor facultative au fost autorizati in prealabil. Norma de autorizare este foarte stricta, regulile fiind aproape la fel de riguroase ca in cazul autorizarii institutiilor bancare. Dupa fiecare an trebuie analizate rapoartele de randament si luata o decizie in privinta mentinerii sau transferului la alt administrator de pensii private. Comisioanele de transfer sunt destul de mari, dar, de regula, se considera ca daca pastrezi banii doi ani in aceste fonduri se acopera o pierdere potentiala prin faptul ca retragi banii, si probabil nu se va lua comision.

DB:Cum poate participa un angajat la sistemul de pensii facultative?
MS:Decizia de introducere a sistemului de pensii facultative la nivelul unei companii este luata printr-un acord intre patron si sindicate. Angajatorul poate achita integral contributia angajatului, partial sau deloc, fiind insa obligat sa trimita contributia salariatului la fondul privat de pensii. Legea prevede ca echivalentul a 200 de euro din aceste contributii sunt deductibili. In cazul in care sumele achitate la fondul de pensii facultative depaseste 200 de euro, se va plati impozit pentru diferenta. Alegerea companiei de pensii private care va administra fondurile angajatilor este la latitudinea angajatilor.

DB:Cum va evolua segmentul pensiilor facultative?
MS:Cu timpul, majoritatea angajatilor va opta si pentru acest pilon. Este de asteptat ca piata pensiilor facultative sa se dezvolte pe masura ce angajatorii vor introduce pensiile facultative in pachetul salarial. Reducerea fortei de munca din Romania va determina angajatorii sa includa in pachetele salariale aceste forme de stimulente.

O contributie dubla facultativa-obligatorie poate dubla pensia

DB:Concret, care sunt beneficiile participarii la sistemul privat de pensii?
MS:Groso modo, se poate face o estimare strict orientativa a randamentului contributiilor la pensiile private obligatorii si facultative. Cei care participa 20 de ani doar la sistemul public de pensii vor beneficia de o pensie calculata pe baza unui punct de pensie considerat la nivelul a 45% din salariul mediu pe economie. Pentru aceeasi perioada de timp, cei care vor participa doar la sistemul obligatoriu de pensii private pot ridica acest procent la 60-70%, iar cei care vor avea si o pensie facultativa este de asteptat sa aiba o indemnizatie calculata pe baza unui punct de pensie corespunzand 100% din salariu.

[quote]Dupa 20 de ani de contributii la pensiile facultative, castigul poate fi egal cu valoarea totala a sumei depuse, adica un profit de 100%[/quote]
DB:Una din principalele probleme ale sistemului de pensii este perceputa ca fiind lipsa unui sistem informatic care sa tina evidenta fondurilor contribuabililor la pensiile private obligatorii.
MS:Nimeni nu va sustine sistemul de pensii private in situatia in care sistemul informatic nu va fi pus la punct. In prezent, la nivelul casei de pensii se stie cat trebuie sa plateasca firma pentru fiecare angajat in fondul pensiilor private obligatorii si cat trebuie sa plateasca pentru toti angajatii. Procesul colectarii banilor este urmarit de ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Prin urmare, ANAF are evidenta banilor, dar nu si pe cea a conturilor individuale. Sistemul informatic care ar trebui dezvoltat la nivelul agentiei va trebui sa faca legatura intre cele doua baze de date: cea a administratiei fiscale si cea a casei de pensii. In acest fel se va sti exact care trebuie sa fie contributia ce revine fiecarui angajat si daca banii au ajuns intr-adevar in cont la scadenta.

DB:Ce solutii pot fi gasite?
MS:Pana cand va fi implementat sistemul informatic, s-ar putea apela la solutii provizorii. O varianta ar fi sa se procedeze ca in cazul sistemului facultativ. Angajatorii ar putea trimite direct contributiile la administrator. Acest sistem ar ingreuna insa mult munca angajatorului. O a doua solutie ar fi ca banii sa fie virati de catre casa de pensii, din fondul de pensii, direct in fonduri individuale, la administratori. ANAF ar urma sa isi regleze conturile cu angajatorii care nu au platit. Aceasta pare cea mai viabila dintre alternative.

DB:Care sunt riscurile, daca nu sunt implementate solutiile corecte?
MS:Am putea trece printr-o experienta similara celei poloneze, unde, in lipsa existentei sistemului informatic, banii se strangeau, fara a exista insa informatii cu privire la conturile individuale si a administratorilor de pensii private la care aderase fiecare angajat. 30% din bani ajungeau la administratorii de pensii, iar restul de 70% se indreptau spre un cont comun. Dupa implementarea softului care tinea evidenta contributiilor individuale banii au fost impartiti in conturile angajatorilor propotional cu cota lor de piata a acestora, iar apoi in conturi individuale proportional cu contributia estimata a fiecarui angajat.
DB:Realist, credeti ca pot aparea blocaje?
MS:Exista premise sa nu apara blocaje in sistem sau evolutii negative. Am fost putin mai prevazatori ca Ungaria, spre exemplu atunci cand s-a stabilit contributia initiala la pensiile obligatorii. In Ungaria, aceasta a fost fixata de la inceput la 7% din venitul brut ceea i-a determinat pe multi dintre contributorii optionali sa doreasca sa intre in sistem. Deficitul bugetar a ajuns astfel la 7%.

DB:Cum trebuie privita o investitie in pensiile private?
MS:Pensiile trebuie gandite ca o investitie pe termen lung. Pierderile dintr-un an se pot recupera in alti ani. Legea este destul de stricta si nu permite ca plasamentele fondurilor de pensii sa se faca riscant. Sunt impuse reguli stricte in special in privinta plasamentelor pe piata de capital. Este adevarat ca piata bursiera este mica dar si fondurile stranse din contributii vor fi mici, initial, asa incat bursa este destul de „incapatoare” pentru pensiile private. In plus, randamentele pe piata de capital au fost destul de bune, avand o medie de 30% anul trecut.

DB:Se poate face un calcul estimativ al randamentelor fondurilor de pensii?
MS:Nu se poate face o estimare a randamentelor totale ale pensiilor private. In primul rand, nu se cunosc veniturile pe care le va obtine angajatul de-a lungul carierei. Apoi, legea pensiilor nu specifica felul in care vor fi calculate pensiile, ci doar ca se va tine cont de speranta de viata a contribuabilului si de cuantumul contributiei. Se specifica doar ca in circa trei ani ar trebui facuta o lege speciala prin care sa se stabileasca cum va fi calculata valoarea pensiei. La ora actuala, si la nivelul Uniunii Europene exista o serie de probleme pe care le ridica calcularea pensiilor, una din cele mai stringente fiind aceea a discriminarii dintre barbati si femei. In situatia in care contribuie cu aceeasi suma, femeile primesc mai putini bani la pensie, deoarece, statistic, traiesc mai mult.

DB:Cum au evoluat sistemele de pensii private in alte tari europene?
MS:Cele mai multe din tarile din zona au deja un sistem privat de pensii. In afara Romaniei, cred ca doar Albania nu a introdus acest sistem. Exemplele tarilor din jur au aratat ca in fiecare an au fost obtinute randamente pozitive, ceea ce e destul de imbucurator pentru noi. Cred chiar ca fondurile de pensii vor avea randamente real pozitive, poate chiar mai mari decat cele ale dobanzilor bancare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună