- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Semne de recesiune: Cel mai mare exportator din Romania reduce productia cu 50%

14 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Cel mai mare exportator din Romania, ArcelorMittal, isi va reduce productia pe piata locala cu 50%, inchizand deja o parte din uzine, a anuntat compania. Specialistii estimeaza ca pe urmele Arcelor s-ar afla mai multe companii importante care, pe fondul recesiunii mondiale, si-ar putea reduce sau chiar anula planurile de dezvoltare in Romania.
Semne de recesiune: Cel mai mare exportator din Romania reduce productia cu 50%

Criza de lichiditate, credite mai scumpe, o scadere a cererii si o majorare a costurilor de productie

. Acestea sunt, in opinia specialistilor, marile probleme cu care se confrunta economia romaneasca in prezent, probleme care se accentueaza de la o zi la alta.

Exporturile catre UE au devenit nesigure, iar finantarea bancara a inghetat, pe fondul crizei mondiale de lichiditate.

„Criza financiara loveste mai ales corporatiile, iar acest lucru se vede inclusiv la nivelul business-ului din Romania”, spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). „Semnalele pe care le primesc de la exportatori sunt tot mai ingrijoratoare, iar ce s-a intamplat la Arcelor e definitoriu pentru situatia din economie”, spune Ionescu.

[quote=Mihai Ionescu, presedinte ANEIR]Atunci cand principalul exportator al Romaniei, ArcelorMittal, isi reduce productia, deficitul se adanceste cu sute de milioane de euro lunar[/quote]
Luni, ArcelorMittal a inceput sa inchida primele uzine de la Galati, in cadrul unui program ce vizeaza reducerea productiei de laminate cu 50%, pe fondul scaderii cererii si a pretului otelului.

„Scaderea productiei de la ArcelorMittal vine pe fondul scaderii puternice a pietei auto si a sectorului constructiilor, principalii beneficiari ai produselor industriei siderurgice”, explica Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Specialistii estimeaza ca efectele crizei se vor propaga, urmand ca, pe lantul economic, sa putem asista la o scadere sensibila a productiei industriale, ce se va vedea in mod direct in cresterea economica.

„In Occident putem vorbi deja de recesiune. In Spania si Marea Britanie, sectorul constructiilor, principalul motor al cresterii economice, s-a prabusit. In industria auto, Ford, Renault si ceilalti mari jucatori auto la nivel mondial au anuntat masuri de restrangere a activitatii, pe fondul scaderii masive a cererii. Incet, dar sigur, daca aceasta problema financiara nu va fi rezolvata, criza se va extinde”, a estimat Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.

[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Scaderea consumului, datorata franarii creditarii, va atrage o reducere de productie in aproape toate domeniile, de la sectorul siderurgic pana la retail. Acest sfarsit de an ar putea aduce schimbari semnificative in economia romaneasca[/quote]

Efectul Arcelor starneste fiori in economie

Marile companii internationale, de la Ford si Toyota, la gigantii retailului precum Metro, Carrefour si Ikea au anuntat deja public rectificarea in scadere a performantelor economice din 2008, previziunile pentru 2009 fiind inca neclare, pe fondul crizei financiare mondiale.

In Romania, dincolo de amanarea unor proiecte imobiliare si scaderea ritmului de crestere a constructiilor, impactul nu este inca unul de substanta. Analistul economic Cristian Dinulescu explica situatia prin temerile companiilor legate de asocierea cu criza internationala.

„Sa spui acum ca ai probleme este ca si cum te-ai condamna singur la faliment. La modul absolut bizar, influentat de sentimente, in care actioneaza business-ul romanesc, te-ai putea trezi fara noapte fara parteneri de afaceri, de teama ca le-ai putea crea probleme de lichiditate”, a declarat analistul.

Pornind de la aceasta premiza, anuntul ArcelorMittal privind reducerea productiei este vazut de specialisti ca fiind relevant pentru situatia din piata.

„Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntem martorii unei scaderi a cererii pentru produsele din otel. Acest lucru are un impact direct asupra performantelor operationale si financiare ale tuturor producatorilor de otel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galati. La fel ca si ceilalti producatori, in acest moment, trebuie sa reducem productia pentru anumite bunuri pentru a evita cresterea stocurilor. Continuam sa monitorizam cu atentie evolutia pietei”, au declarat reprezentantii companiei.

Presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat ca mai multe uzine de la Galati au fost deja inchise, iar in urmatoarea perioada vor fi inchise si alte capacitati. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

„Ni s-a spus ca si in Polonia productia a coborat la 40%, in Cehia la 60%, iar in Kazahstan tot la 40%, pe fondul crizei economice mondiale care a afectat si piata otelului”, a declarat, luni, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar prognoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone.

August, luna cu ultimele date economice pozitive?

La nivel oficial, finantarea in Romania nu are de suferit. O spune inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Din piata vin insa semnale ca lucrurile nu ar sta atat de roz si ca bancile, in principal, sunt mult mai atente atunci cand acorda credite, si mai ales cu ce clienti lucreaza.

Analistii economici vad, in acest context, o diminuare a ritmului de crestere a creditarii acordate companiilor.

„Vedem o reducere a ritmului de crestere a imprumuturilor acordate companiilor pana la 30% la finele acestui an (n.r. comparativ cu o dinamica de 42% inregistrata in 2007)”, a declarat, recent, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. De altfel, in ultimele luni, s-a consemnat deja o temperare a dinamicii creditelor pentru persoane juridice, atat in lei, dar mai ales in valuta.

Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, spune ca acest indicator este relevant cu privire la situatia din piata.

„Creditarea a devenit mai scumpa si mai selectiva. Fara lichiditati, cum sa faci afaceri?”, se intreaba Parvan. Efectul? Unul anticipat deja de expertii companiei de consultanta Coface – va creste spectaculos numarul falimentelor, urmand sa apara si primele inchideri in industria mall-urilor si a dezvoltatorilor imobiliari.

„Sper ca aceasta criza financiara sa se linisteasca odata cu adoptarea planurilor anuntate de G7 si G20. Daca s-ar rezolva criza de lichiditate, iar increderea in sistemul bancar s-ar reface, business-ul ar putea reporni, mai ales in tarile emergente, ca Romania”, a mai spus oficialul AOAR.

Conform INS, cel mai mare exportator din Romania a fost in 2007 ArcelorMittal, urmat de Petrom. Cele doua companii au facut schimb de locuri fata de situatia din 2006.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!