Propunerea adoptata de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind ca, pentru veniturile impozabile din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii, activitati agricole, premii si alte surse, cota de impozit este de 10%.
Initiativa nu face referire si la impozitul pe profit, relateaza Mediafax.
Printre initiatori se regaseste si senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru de Finante.
Unul dintre initiatori, Iulian Urban, a argumentat ca diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea incasarilor la bugetul de stat, dar va genera si crestere economica, prin relaxarea fiscala.
Senatorul PDL a afirmat ca, in conditiile in care fiscalitatea a fost redusa semnificativ in tarile din regiune, Romania poate combate migrarea marilor investitori in tarile vecine doar prin reducerea fiscalitatii, intrucat la nivelul infrastructurii nu poate concura.
Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat ca Guvernul nu sustine initiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.
Propunerea formulata de senatorii PDL a fost sprijinita si de grupurile PSD si PNL.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat ca social-democratii vor sustine initiativa lui Urban de a „intra in contradictie” cu linia fiscala a Guvernului.
Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a afirmat ca liberalii sustin scaderea cotei unice, atat pentru impozitul pe venit, cat si pentru cel pe profit.
Senatorul PDL Cristian Radulescu a contraargumentat ca diminuarea cotei unice va lasa bugetul de stat descoperit, pentru o perioada de aproape un an, incasarile diminuate neputand fi acoperite.
Rusanu i-a replicat lui Radulescu, afirmand ca, daca Guvernul va incheia un nou acord cu FMI in 2011, se poate folosi eventualul imprumut pentru a asigura „plasa de siguranta” pentru „perioada inertiala” de 8-11 luni in care incasarile la buget ar putea fi diminuate prin scaderea cotei unice.
Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputatilor.