Despagubirile in numerar vor fi facute in doua transe de cate cel mult 250.000 lei, diferenta urmand sa fie acoperita de actiuni la Fondul Proprietatea.
Senatorul Ionut Popescu, fost ministru de Finante, a aratat ca aceasta ordonanta inchide un cerc deschis la inceputul lui 1990, cand s-au retrocedat primele proprietati catre taranii din fostele CAP-uri, potrivit NewsIn.
Ionut Popescu a adaugat ca niciun partid nu-si poate aroga paternitatea infiintarii Fondului Proprietatea si ca o eventuala respingere a acestei ordonante ar avea ca prim efect faptul ca nu se vor mai putea plati despagubiri in bani.
Mihnea Uioras, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a explicat ca pentru 2008 ordonanta nu genereaza niciun fel de cheltuiala la bugetul de stat, deoarece despagubirile nu se acorda din surse bugetare, ci din dividende la Fondul Proprietatea.
„Daca aceasta ordonanta nu trece, nu pot fi acordate despagubiri banesti, ci doar actiuni in continuare”, a aratat oficialul guvernamental. Uioras a precizat ca plafonul de 500.000 lei nu limiteaza despagubirile, iar tot ce depaseste aceasta valoare va fi compensat prin actiuni la Fondul Proprietatea. El a anuntat ca plata sumelor va debuta la 1 noiembrie anul curent.
Dupa dezbateri, sedinta Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum, iar ordonanta a fost adoptata tacit. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are la dispozitie 150 milioane de lei (44,5 mil. euro), care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank, pentru plata despagubirilor in numerar, la care se adauga si sumele incasate din dividende. Pana la sfarsitul lui iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane de lei (62,45 mil. euro), aferente participatiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei (38,9 mil. euro), fiind pentru 2006.
Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.
Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).
Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la BVB si la o bursa internationala, din Londra sau New York. La inceputul lui octombrie, numarul persoanelor private care detineau atestat de actionar la Fondul Proprietatea era de 2.476. Valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social al Fondului, dupa cum arata datele afisate pe pagina de internet a Fondului Proprietatea.