Initiativa privind reducerea taxei pe valoarea adaugata la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga.
Propunerea nu a fost sustinuta de Executiv, dar a primit raport favorabil de la comisia de specialitate, in urma unui vot „politic”, asa cum a spus in plen presedintele Comisiei senatoriale de buget-finante, liberalul Aron Popa. Dezbaterile s-au axat in principal pe solutiile propuse de initiatori pentru a acoperi gaura bugetara si pe comparatiile cu state comunitare, in care TVA la alimente se cifreaza intre 0% si maximum 5%.
Senatul a mai decis tot miercuri neimpozitarea pensiilor mai mici de 15 milioane lei vechi si cresterea accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.
Propunerea social-democratilor are caracter ordinar si a fost aprobata de plenul Senatului cu 45 de voturi pentru, 15 abtineri si 16 impotriva. Initiativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
Guvernul va ataca decizia la Curtea Constitutionala
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Ministerul Finantelor va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ privind reducerea TVA pentru alimentele de baza la 5%, initiativa care, in opinia primului ministru, reduce veniturile bugetare, creste veniturile comerciantilor si mareste coruptia in administratie.
„Din fericire, legea in Romania spune ca propunerile legislative care au efecte economice trebuie sa identifice si sursele de acoperire a veniturior in minus. Prin urmare, Ministerul de Finante va fi abilitat, daca legea trece si este promulgata, sa o atace la Curtea Constitutionala”, a declarat Tariceanu.
El a precizat ca masura reducerii TVA este una „populista si electorala” si nu isi va atinge scopul social, pentru ca va duce la diminuarea veniturilor bugetare si la cresterea coruptiei in administratie, iar consecintele economice vor fi egale cu zero, avand in vedere ca autoritatile nu vor putea obliga comerciantii sa reduca preturile in urma diminuarii TVA.
„Comerciantii pot face un gest simbolic o saptamana, o luna, sa tina pretul redus, dupa care duc pretul din nou la nivelul precedent, care este dat de cerere si oferta, nu de nivelul TVA, si isi majoreaza profiturile”. a spus Tariceanu.
„Intotdeauna sistemele de scutire de la plata genereaza un lant de coruptie, pentru ca solicitantii vor incerca sa se duca la autoritati sa le convinga ca produsele lor trebuie sa beneficieze de taxa redusa. Acest lucru a generat in trecut un lant de coruptie foarte frumos in cadrul administratiei si al Ministerului de Finante”, a mai spus premierul.
Seful Guvernului a declarat, in ianuarie, ca in Romania a mai fost aplicat un TVA diferentiat, iar rezultatul a fost „foarte prost”. El a spus ca, in situatia in care, de exemplu, pentru paine va fi aplicat un TVA mai mic, producatorii de paste fainoase sau de biscuiti vor considera ca aceeasi masura fiscala trebuie aplicata si pentru produsele lor.