Legea a fost aprobata tacit. Cu alte cuvinte, termenul pana la care trebuia discutata in Senat a fost depasit, astfel ca proiectul a fost automat aprobat.
Senatorul Iulian Urban a declarat ca, odata ce legea va fi adoptata de deputati si promulgata de presedinte, banciile nu vor mai putea sa ii execute silit pe rau-platnici, iar datoriile clientilor vor putea fi reesalonate.
Proiectul de lege, inspirat din legislatia americana, va institui mecanisme diferite de recuperare a datoriilor pentru cei care se afla in insolventa scuzabila sau faliment fraudulos. „Daca datornicul a ajuns in incapacitate de plata din cauza ca a ramas fara surse de venit, bancile vor trebui sa realizeze un plan de redresare prin intermedul caruia sa isi achite, esalonat, datoria”, a declarat senatorul Urban.
Daca rau-platnicul a ajuns sa nu isi mai plateasca creantele intentionat, se va considera ca acesta se afla in situatie de faliment fraudulos, motiv pentru care i se va interzice sa mai acceseze credite pe o perioada de cinci-sapte ani, a precizat senatorul.
Asociatia Romana a Bancilor a respins acest proiect de lege, considerand ca restantierii vor cere falimentul pentru a scapa de 25% din datorie.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, sustine insa ca, in acest moment, nu exista conditiile economice si sociale pentru ca aceasta lege sa fie introdusa.
„Este adevarat ca aceasta reglementare exista pe piete dezvoltate precum Franta sau SUA. Acolo insa gradul de infractionalitate este mult mai mic decat la noi. Daca s-ar introduce legea, multi dintre debitorii rau-platnici ar incerca sa intre sub protectia starii de insolventa”, a declarat Ghetea pentru DailyBusiness.ro.
Detalii despre proiectul lui Urban puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.