Senatorii au adoptat, cu amendamente, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 83/2011 privind stabilirea unor masuri referitoare la Banca de Export-Import a Romaniei – EximBank S.A.
Potrivit unui amendament propus de senatorii Dan Radu Rusanu (PNL) si Toni Grebla (PSD), adoptat de Comisia pentru buget-finante si insusit de majoritatea senatorilor, din textul ordonantei a fost eliminata prevederea care stabilea ca „sumele reprezentand dividendele corespunzatoare actiunilor statului la Banca de Export-Import a Romaniei EximBank SA se vireaza la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data repartizarii lor”.
De asemenea, senatorii au stabilit ca profitul nerepartizat al bancii aferent perioadei 2008-2010 va fi repartizat in conditiile legii, eliminand din text mentiunea ca repartizarea se va face „sub forma de dividende”, relateaza Mediafax.
In forma initiala, ordonanta prevedea ca „profitul nerepartizat al Societatii Comerciale Banca de Export-Import a Romaniei EximBank SA aferent anilor 2008, 2009 si 2010 se repartizeaza sub forma de dividende, in conditiile legii”.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 83/2011 a fost aprobat cu 64 de voturi „pentru”, 29 de voturi „impotriva” si trei abtineri.
Actul normativ a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.
In sedinta speciala din 29 septembrie, Guvernul a decis ca actiunile detinute de stat la EximBank sa fie trecute din administrarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in portofoliul Ministerului Finantelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani sa fie varsat ca dividende la bugetul de stat.
Sumele reprezentand dividendele corespunzatoare actiunilor statului la Banca de Export-Import a Romaniei-EximBank vor fi virate la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data repartizarii lor, se arata in ordonanta de urgenta aprobata de Guvern.
Ordonanta era justificata de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la nivel european si mondial si „imperativul” cresterii veniturilor la bugetul de stat.
Un alt argument invocat de Guvern in favoarea adoptarii ordonantei era ca neavizarea acestei masuri ar afecta grav programul investitional si obiectivele privind crearea de noi locuri de munca, parte a strategiei de continuare a cresterii economice a Romaniei in perspectiva urmatorilor ani.
[b]EximBank a avut in primul semestru un profit brut de aproximativ 45 milioane de lei[/b] (peste 10 milioane de euro), cu 80% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Anul trecut, profitul net al EximBank a crescut cu circa 60%, la 75 milioane de lei, ceea ce plaseaza banca in topul primelor zece institutii de credit profitabile din Romania, in contextul in care activele au avansat cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei.
Statul controleaza banca cu 95,37% din titluri, administrate pana in prezent de AVAS.
EximBank este o institutie bancara specializata al carei portofoliu de produse este axat pe trei directii de actiune, respectiv finantare, garantare si asigurare.