Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva acest proiect intitulat „Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008” care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar, relateaza presa internationala.
Acest vot deschide calea catre aprobarea textului, incepand de vineri, in Camera Reprezentantilor, care initial a respins planul luni cu o diferenta de 13 voturi (228 impotriva si 2005 pentru), ceea ce a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.
Republicanii fusesera cei care refuzasera preponderent sa sustina ceea ce ei considera a fi o interventie masiva a statului in sectorul privat pe cheltuiala contribuabililor.
Obiectivul planului este de a da statului mijloacele si autoritatea de a prelua activele neperformante ale institutiilor financiare puse in dificultate de criza imprumuturilor imobiliare cu risc, asa-numitele „subprime”. Peste 12 banci au dat deja faliment in Statele Unite.
„Aplaud Senatul pentru votul sau care a reunit cele doua partide”, a spus presedintele George W. Bush reactionand la aprobarea textului legislativ de catre senatori. „Este randul Camerei Reprezentantilor sa examineze aceasta lege. Cu imbunatatirile pe care i le-a adus Senatul, cred ca reprezentantii celor doua partide pot sustine acest text”, a continuat Bush, subliniind ca starea economiei „impune” adoptarea planului.
Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a salutat, la randul sau, votul „pluralist” al Senatului si a cerut Camerei „sa actioneze rapid pentru adoptarea acestui proiect de lege”.
Textul supus miercuri aprobarii Senatului a fost usor revizuit, introducand o crestere a plafonului depozitelor garantate de stat pentru clientii bancilor, de la 100.000 de dolari la 250.000 de dolari. Au fost introduse, de asemenea, facilitati fiscale pentru clasa medie si pentru micile intreprinderi.
Intrerupandu-si campania, senatorii John McCain si Barack Obama au venit la Capitoliu pentru vota planul. Intr-un discurs cu accente prezidentiale, Obama a reluat cuvintele presedintelui Franklin D. Roosevelt, artizanul redresarii economice dupa criza din 1929: „Sa ne unim pentru a interzice frica! Astazi nu ne putem permite un esec. Nici acum, nici maine, nici anul viitor (…)”, a declarat Obama.
Descriind criza ca potential „catastrofala”, Obama a explicat ca riscul este de a vedea „mii de societati care isi pun cheia in usa, mii de slujbe care dispar si o lunga si dureroasa recesiune ce va urma”.
„Cu alte cuvinte, nu este doar o criza pe Wall Street, este o criza americana”, a avertizat senatorul de Illinois. Obama a pledat, de asemenea, pentru adoptarea, intr-o a doua etapa, a unui plan de relansare economica si a unei reforme a legii falimentelor care sa-i ajute pe proprietarii aflati in dificultate.
Rivalul sau la alegerile prezidentiale, John McCain, nu a pronuntat un discurs de la tribuna, dar avertizase in cursul zilei ca „in cazul in care proiectul de lege esueaza din nou, criza se va transforma in dezastru”.
Liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a salutat, de la tribuna, faptul ca, in plina campanie prezidentiala, a fost posibil sa fie lasate deoparte rivalitatile, iar cele doua tabere sa se reuneasca pentru unul dintre „cele mai mari momente din istoria Senatului”.
Senatorul democrat John Kerry a spus ca acest vot va fi „un mesaj puternic si oportun trimis nu numai Camerei, ci si tarii”.
Colegul sau democrat, Charles Schumer, membru al Comisiei pentru banci a Senatului, s-a declarat „foarte optimist” in privinta rezultatului votului din Camera, recunoscand insa ca munca de lamurire este acolo mai dificila.
Totusi, votul de miercuri din Senatul american nu a reusit sa energizeze pietele din Asia, care s-au deschis pe minus joi dimineata, investitorii fiind din ce in ce mai ingrijorati de spectrul recesiunii si de presiunea asupra bancilor centrale de a scadea rata dobanzii, relateaza presa internationala. Si dolarul a pierdut o apreciere pe care o inregistrse initial pe pietele valutare.