Planul administratiei prezidentiale prevede deblocarea a 700 miliarde de dolari (circa 490 miliarde euro) pentru cumpararea activelor neperformate ale bancilor puse in dificultate de criza creditelor imobiliare, dar a fost respins luni de Camera Reprezentantilor.
O versiune revizuita a planului va fi supusa la vot in Senat miercuri seara. Senatul se va pronunta astfel inainte ca membrii Camerei Reprezentantilor sa examineze din nou planul, ceea ce este prevazut sa se intample joi, conform NewsIn.
„Sper ca, dupa imbunatatirile pe care le-am adus proiectului administratiei, Senatul va vota si Camera Reprezentantilor va face acelasi lucru ulterior”, a declarat Harry Reid, liderul majoritati democrate din Senat, intr-un comunicat.
In incercarea de a obtine sprijinul republicanilor, care au respins in numar mare planul in Camera Reprezentantilor, proiectul revizuit prevede cresterea la 250.000 de dolari a plafonului de garantare a depozitelor, in cazul in care bancile dau faliment.
Marti seara, FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), al carei rol este sa asigure depunatorii ca nu isi vor pierde banii daca banca la care ii au da faliment, a acceptat propunerea.
„Aceasta ar avea dublul avantaj de a furniza mai multe lichiditati bancilor pentru imprumuturi si de a-i linisti pe depunatori”, a declarat Sheila Bair, presedintele FDIC, apreciind totusi ca majoritatea bancilor sunt in continuare bine capitalizate si solide.