Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sanatatii, anul trecut si-au luat viata 32.845 de persoane, dintre care 26.500 aveau o varsta cuprinsa intre 15 si 69 de ani. Daca acestia ar fi trait si muncit pana la varsta de 70 de ani, ar fi adus un venit de 1.902 miliarde de yeni (17,7 miliarde de euro).
La aceste pierderi se adauga si cele inregistrate din cauza concediilor luate de persoanele depresive, carora li se adauga diverse ajutoare si costuri cu ingrijirile medicale ale persoanelor aflate in suferinta.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Japonia este tara cu cele mai multe cazuri de sinucidere din lume.
In 2009, rata suicidului a depasit 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, aproape dublul fata de media mondiala.
Sinuciderea, o traditie de secole
Potrivit specialistilor, rata uriasa a sinuciderilor din Japonia tine de traditie. In Japonia, sa te sinucizi atunci cand nu mai ai alte solutii reprezinta un gest onorabil, remarcat de comunitate.
Seppuku este una dintre metodele cele mai cunoscute de sinucidere, fiind practicate de sute de ani. Culturile budiste nu stigmatizeaza suicidul.
Spre exemplu, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pilotii japonezi au provocat pagube uriase fortelor aliate dupa ce au ales sa isi transforme avioanele in adevarate bombe. Pilotii kamikaze erau tratati cu un deosebit respect si mare cinste de catre opinia publica din Japonia.
In prezent, specialistii pun cresterea ratei sinuciderilor pe seama crizei economice, alaturi de sfarsitul modelului social protectionist japonez si erodarea legaturilor de familie.
Premierul Naoto Kan, de centru-stanga, a declarat ca aceasta rata ridicata a sinuciderilor demonstreaza cat de dificila este situatia in care se afla tara.
„Exista numeroase cauze pentru sinucidere. Lupta impotriva acestui fenomen ar putea ajuta la construirea unei societati in care suferinta sa fie mai redusa”, a declarat premierul.