Dacă nu pot grăbi achitarea integrală a creditului, există alternative, potrivit economistului Adrian Negrescu.
„Acestea sunt costurile inflației. Bineînțeles, crește și costul banilor. Ce vor face în această situație? Să-și adune niște bani să plătească mai rapid ratele, în așa fel încât să-și plătească dobânda, dar asta e o chestie pe care doar 10% din populație poate să o facă, având în vedere faptul că dăm foarte mulți bani pe mâncare, pe îmbrăcăminte, pe facturi. E foarte greu să plătești ratele în avans.
A doua variantă este să te duci la bancă, să-ți faci o refinanțare, pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât să-ți reduci rata. De la o rată de 1.500-2.000 de lei, să plătești 1.200-1.300 de lei.
Dacă nu te înțelegi cu banca, poți căuta în piață. Puteți accesa comparatoarele de credite de pe internet. În cel mai rău caz, dacă nu vă mai puteți permite să plătiți creditele, iar banca vă refuză orice conciliere, mergeți la CSALB – Consiliul pentru Supravegherea Afacerilor din domeniul Bancar. Acolo, în baza unei cereri, în mod gratuit veți putea primi asistență pentru a vă rezolva problema – pentru a prelungi ori de o prelungire de dobândă, ori pentru o amânare la rată”, a declarat Adrian Negrescu, pentru România TV.
BNR ar putea scădea ratele dobânzilor abia din 2024, crede Adrian Negrescu.
„Cred că vom rămâne la dobânzi efective de 8-9%. Avem ROBORUL la aproape 7%, IRCC-ul la 6%. Probabil mâine, în ședința de politică monetară, Banca Națională va menține dobânda cheie și acesta va fi un semnal semnificativ care va face ca dobânzile să fie pe același nivel în acest an.
Sperăm ca anul viitor, în primăvară, să scadă și inflația, deci și dobânzile”, a mai transmis economistul.