„Fondurile internationale de investitii sunt interesate, intotdeauna, de SIF-uri, pentru ca ele au o putere economica destul de consistenta. Daca socotim numai rezultatele din anul 2007, vedem ca e vorba de profituri foarte consistente”, a spus seful SIF 1, citat de NewsIn.
„SIF-urile, in general, stau pe active financiare foarte solide. Este chiar un paradox intre ceea ce s-a intamplat, ca si performante pentru societatile comerciale, inclusiv cele din domeniul financiar bancar, dar si din alte domenii, si ce s-a intamplat in piata. Este o necorelare evidenta. In timp ce preturile pe piata au scazut, performantele au crescut”, a explicat Cuzman.
Astfel, indicele SIF-urilor (BET-FI) a pierdut peste o treime (35,6%) din valoare de la inceputul acestui an, de la un nivel de 78.669,68 puncte in ultima sedinta din 2007 pana la 50.646,48 puncte la inchiderea sedintei bursiere de joi.
Presedintele SIF Banat- Crisana a subliniat ca investitorii straini de pe piata romaneasca de capital cauta oportunitati de a investi in Romania.
„Sunt sigur ca investitorii straini vor veni pe piata romaneasca de capital”, a afirmat Cuzman.
Conducerea SIF Banat-Crisana a anuntat, vineri, ca obiectivele pentru anul in curs sunt structurate pe trei axe majore: cresterea valorii portofoliului administrat, dezvoltarea organizationala in scopul cresterii eficientei proceselor si cresterea vizibilitatii pe piata.
Obiectivul strategic al SIF 1 pentru 2008 ramane cresterea valorii pe piata si a lichiditatii portofoliului administrat, imbunatatirea performantelor societatilor din portofoliu si reducerea riscului global asociat portofoliului de tinut.
„Cu toate variatiile de preturi care se manifesta in piata si care sunt absolut normale, ne-am gandit sa propunem actionarilor nostri un profit net pentru anul 2008 destul de consistent, respectiv de 105 milioane de lei, ceea ce inseamna un program ambitios din punctul nostru de vedere. Dar, in spatele acestor cifre, intotdeauna, stau anumite obiective si noi credem ca este o cifra realista”, a declarat Ioan Cuzman.
Pentru 2008, Cuzman estimeaza un profit realizat din vanzari de participatii de 64,7 milioane lei, iar volumul dividendelor de incasat de la societatile din portofoliu este estimat sa atinga cota de 42,5 milioane lei. Totodata, societatea si-a propus investitii pe piata de capital de 73,4 milioane de lei.
Cuzman a mai spus ca investitiile SIF 1 se vor indrepta catre acele domenii care au, in viziunea conducerii societatii, potential de crestere, in ciuda crizei financiare internationale actuale.
„Romania are inca potential de crestere. Domeniile foarte importante unde tara noastra are potential sunt cele legate de industria alimentara, care, trebuie sa recunoastem, in momentul de fata, nu se afla la nivelul corespunzator”, a spus Cuzman.
„In alta ordine de idei, avem o industrie farmaceutica destul de bine pusa la punct, exista si domeniile legate in special de prelucrarea deseurilor de hartie, si e vorba aici de fabricile de hartie si cartoane. Exista, de asemenea, si alte oportunitati, de exemplu, in domeniul logisticii, unde sunt foarte multe de facut”, a adaugat acesta.
„Nu in ultima instanta, poate vom reusi sa reabilitam sau sa dezvoltam ceva in domeniul turistic”, a mai declarat presedintele SIF 1.
Actionarii SIF Banat-Crisana vor primi un dividend brut de 0,07 lei pe actiune din profitul pe 2007, cu 16% mai mare decat anul precedent, valorea totala a dividendelor ce urmeaza sa fie distribuita actionarilor fiind de de 38,4 milioane lei.
SIF Banat-Crisana are un capital social de 54,885 milioane lei, divizat in 548,85 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Titlurile SIF Banat-Crisana se tranzactioneaza la prima categorie a BVB, sub simbolul SIF1.