„In cadrul procesului in care a cerut anularea Ordonantei 50/2010, Volksbank a solicitat despagubiri Guvernului pentru pagubele inregistrate ca urmare a promovarii si aprobarii actului normativ”, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.
„Executivul a primit foarte rau aceasta cerere, mai ales ca ordonanta a fost modificata in Parlament in sensul cerut de bancile comerciale, iar legea a fost promulgata de presedintele Basescu”, au mai spus sursele citate.
Reprezentantii Volksbank Romania au confirmat informatia, dar nu au dorit sa ofere alte detalii.
Banca a cerut in septembrie anul trecut printr-o actiune in contencios administrativ suspendarea Ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea ca neintemeiata.
Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucuresti si tot in contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, in cadrul careia a formulat si pretentiile impotriva statului roman.
Banca este reprezentata in instanta de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Potrivit unor surse judiciare, suma inscrisa in cererea de chemare in judecata nu reprezinta valoarea finala a pretentiilor bancii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despagubirilor ar putea fi mult mai mare.
Pe de alta parte, actiunea poate fi interpretata si ca o masura a managementului in incercarea de a demonstra ca a depus toate diligentele pentru ca banca sa nu-si asume in mod automat pierderile patrimoniale.
Friedhelm Boscherta, directorul general al Volksbank International, care detine Volksbank Romania, a anuntat, recent, ca banca austriaca a inregistrat anul trecut o pierdere de 36 mil. euro in Romania.
La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8 milioane euro, Romania fiind singura piata unde a fost inregistrat un rezultat negativ.
OUG 50/2010 a fost adoptata de Guvern in luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si a comsioanelor de risc, precum si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Ulterior, Camera Deputatilor a modificat unele prevederi ale ordonantei astfel incat doar anumite articole sa fie aplicate imprumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipata si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun-platnic.
Bancile au fost obligate ca pana la finele lunii septembrie sa modifice contractele de credite semnate inainte de iunie 2010 pentru a fi in conformitate cu OUG 50 prin acte aditionale, intrate in vigoare prin semnarea de catre clienti sau in mod automat, prin acceptare tacita.
Potrivit legii 288/2010, actele aditionale semnate de clienti in conformitate cu prevederile OUG 50 isi produc efectele, in timp ce creditorii si populatia au dreptul de a solicita anularea actelor aditionale care nu au intrat in vigoare prin semnare de catre debitori.
BNR a dat publicitatii mai multe simulari privind eventuale pierderi, estimate la sute de milioane de euro, care ar fi fost provocate bancilor prin recalcularea dobanzilor la creditele in derulare cu rate variabile in functie de indici de referinta (ROBOR, EURIBOR, LIBOR), ultima analiza fiind realizata chiar la solicitarea sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
Volksbank Romania a fost data in judecata de sute de clienti, nemultumiti de modul in care aceasta a aplicat prevederile Ordonantei de Urgenta 50, care au in vigoare pe data de 21 iunie.
O parte dintre acesti clienti solicitau si suspendarea platii ratelor pe durata procesului cu banca, cerere care a fost respinsa insa de Tribunalul Bucuresti in decembrie anul trecut.
De altfel, clientii mai multor banci din Romania au format grupuri pe Internet in care au dezbatut problemele aplicarii OUG 50 si modul de actiune impotriva bancilor.
Cele mai cunoscute grupuri anti-banci au fost formate de clientii Volksbank, BCR, RBS, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP Bank, Bancpost.