Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, joi, la finalul intalnirii cu seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, ca angajatii sunt nemultumiti si este normal sa se ajunga la proteste daca nu vor mai primit stimulentele.
„Am declansat deja procedura de strangere de semnaturi si vom intra in greva generala odata cu asumarea raspunderii de catre Guvern pe Legea salarizarii. Pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie trebuie acordate stimulentele, pentru ca exista un proces-verbal in vigoare si acestea trebuie acordate pe criterii de eficienta, pentru ca se refera la fiecare angajat, nu pe criterii de performanta”, a spus Oprescu.
Liderul SNFP a subliniat ca va continua discutiile si cu ministrul Muncii privind introducerea stimulentelor in salariul de baza si va face o solicitare si premierului pentru a discuta aceasta problema.
„Daca premierul nu vrea sa ne vedem, noi ne asumam raspunderea pe declansarea grevei generale”, a spus Oprescu.
Referitor la cei 26.000 de angajati care ar trebui sa fie disponibilizati pana la sfarsitul anului, Oprescu a spus ca nu crede ca exista o situatie din care sa reiasa aceasta cifra, precizand ca sunt institutii subdimensionate din punct de vedere al angajatilor. Oprescu a subliniat ca este normal ca evaziunea fiscala sa prinda amploare daca o institutie cum este Garda Financiara functioneaza cu zece oameni la nivelul unui judet.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, joi, ca problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizarii unitare, dar trebuie lasat Parlamentul sa decida.
„Cred ca problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizarii unice, dar trebuie lasat Parlamentul sa decida asupra acestui lucru”, a spus ministrul Finantelor.
Ialomitianu a precizat ca prin Legea salarizarii se doreste ca toti functionarii cu aceeasi pregatire, indiferent ca lucreaza la Ministerul Finantelor sau la alta institutie, sa primeasca aceleasi salarii.
Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca aceasta creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare.
Stimulentele financiare vor fi acordate pana la sfarsitul anului pe baza criteriilor de performanta, dupa care va fi aplicata Legea salarizarii unitare, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Camera Deputatilor a adoptat, in 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu declarand, dupa vot, ca a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
El preciza ca Ministerul Finantelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente si angajatii nu vor mai depinde de stimulente si nu vor mai fi „la mana sefilor sa primeasca discretionar aceste drepturi sau sa fie umiliti si manipulati”.
In 13 octombrie, aproximativ 200 de angajati ai Ministerului Finantelor au protestat pe holurile institutiei, cerand sa le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai tarziu, in toata tara, mii de angajati de la administratiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din directiile de ocupare a fortei de munca, din casele de asigurari de sanatate, din asistenta sociala si din biblioteci oprind lucru in semn de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor.
In urma protestului spontan, intre sindicate si reprezentantii Ministerului de Finante si ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. In final, doar liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finantelor privind acordarea acestor drepturi banesti.