Presedintii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic si Social in cazul scrisorii de intentie cu FMI.
Presedintele Confederatiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discutiilor, ca au cerut baza de date pe care s-a facut justificarea pentru FMI, dupa ce sindicatele au primit marti promisiunea ca aceste date le vor fi inmanate.
„Impresia noastra este ca nu exista o asemenea justificare. Este inadmisibil sa dureze mai mult de 24 de ore sa primim aceste date. Noi credem ca, ori nu se cunosc datele si se inventeaza o justificare, ori partea guvernamentala intentioneaza sa scoata lumea in strada”, a spus Hossu.
Sindicatele au propus ca vineri sa lucreze comisia de specialitate a CES, iar intrunirea extraordinara a plenului Consiliului sa fie reprogramata pentru luni, in cazul in care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.
Hossu a precizat ca CES nu poate da un aviz in cazul scrisorii de intentie cu FMI daca cei 15 reprezentanti ai sindicatelor in Consiliu nu participa la sedinta plenului.
Liderul sindical a subliniat ca sedinta CES va fi programata in functie de ziua in care vor primi datele de la Ministerul de Finante.
Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic si Social (CES) si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache.
„CES-ul poate sa dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu pozitia partilor. Ultimul caz este posibil daca partea sindicala este impotriva, Guvernul este pentru, iar patronatele se abtin”, a declarat Costache intr-o conferinta de presa.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern.
Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti.
Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.
Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat ca renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neincredere si ar fi urmata imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar daca intelegerea cu FMI va cadea Romania va intra in iulie in incapacitate de plata.