Sindicatele din banci se asteapta ca tot mai multe institutii de credit sa recurga la concedieri in 2009.
„Cele mai multe banci care au venit la negocieri au cerut micsorarea platilor compensatorii, ceea ce inseamna ca au in vedere scaderea costurilor pe care le-ar avea de suportat cu eventuale disponibilizari”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB).
Acesta spune ca, desi bancile afiliate FSAB nu au anuntat ca vor sa faca disponibilizari, este posibil ca foarte curand ele sa ia aceste decizii. Paraschiv estimeaza ca iulie va fi o perioada de varf a disponibilizarilor.
Bilantul lui 2009 indica o scadere a numarului de angajati cu cateva mii. Seful FSAB a declarat ca anul trecut au fost banci care au incercat sa determine angajatii sa isi dea demisia, o solutie care ii dezavantaja.
„Prin demisie, ei primesc doar salariile compensatorii prevazute in contractele de munca si eventual, unul sau doua salarii in plus, ceea ce le va asigura traiul doar cateva luni. Somajul se acorda un an intreg”, a precizat Paraschiv.
[quote=Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa]Pensionarile anticipate lasa bancile fara oameni experimentati[/quote]
De celalata parte, bancile spun ca reduc numarul de salariati incurajand plecarile voluntare, unde se incadreaza inclusiv iesirile la pensie.
Potrivit unor surse din piata, bancile au oferit pana la cateva zeci de mii de euro pentru a incuraja pensionarea anticipata a salariatilor mai bine retribuiti. In cele mai bune cazuri pentru ei, salariatii care au acceptat sa se pensioneze anticipat au primit in 2009 salarii compensatorii si, lunar, un procent din salariu, in perioada de pensionare anticipata.
De exemplu, Raiffeisen Bank a platit in 2009 angajatilor care au acceptat pensionarea anticipata 4 salarii compensatorii, la care a adaugat lunar cate 25% din salariu pentru intreaga perioada (pana la implinirea varstei de pensionare). Banca doreste insa sa scada nivelul platii lunare la 10% pentru perioada pensionarii anticipate, au declarat surse din interiorul bancii pentru DailyBusiness.ro.
BRD Soc Gen, ofera salariatilor pensionati anticipat cate 4-6 salarii compensatorii, in functie de vechime, la care adauga cate 25% din salariul de baza pentru fiecare luna din perioada de pensionare anticipata, a spus pentru DailyBusiness.ro Cristian Mocanu, seful sindicatului bancii, precizand ca retributia lunara se acorda o cel mult 60 de luni.
„Nu am fost insa multe cazuri de pensionare anticipata, pentru ca banca nu vrea sa incurajeze plecarea oamenilor cu experienta”, a mai spus el.
Constantin Paraschiv spune ca bancile care au scazut numarul de salariati prin incurajarea pensionarilor anticipate au apelat la o solutie foarte convenabila, atat pentru ele cat si pentru angajati, care ar putea fi preluata si de alte banci.
„Cei care se pensioneaza anticipat primesc atat salariile compensatorii, cat si pensia anticipata, si eventualele plati lunare reprezentand o cota din salariu”, a spus Constantin Paraschiv. El crede ca acest sistem reprezinta o alternativa fericita, comparativ cu punerea pe liber a unor persoane care nu au vechimea necesara pensionarii anticipate si care, la varsta de 45-50 de ani, isi gasesc mai greu loc de munca.
[quote=Constantin Paraschiv, presedintele FSAB]Probabil luna iulie va fi o perioada de varf a disponibilizarilor[/quote]
Totodata, numarul salariatilor a scazut si datorita persoanelor care au dorit sa renunte la serviciu sau femeilor care au intrat in concedii de maternitate, spun reprezentantii bancilor.
Cazurile de persoane care au dorit sa renunte la serviciu sunt destul de dubioase, crede seful FSAB. „2.000 dintre persoanele concediate de banci anul trecut nu apar in evidentele sindicatelor, deci nu au fost subiectul niciunei negocieri cu patronatele, ceea ce inseamna ca, probabil, au fost determinati sa plece”, a spus Paraschiv.
El a explicat ca firmele din banci si asigurari procedeaza astfel pentru a nu aparea cu disponibilizari la oficiul fortei de munca, dar si pentru a scurta rastimpul in care scapa de salariati. In cazul in care bancile ar fi anuntat sindicatele si ar fi urmat procedura normala de disponibilizare, concedierea putea dura si cateva luni, spune Paraschiv.
Pe de alta parte, disponibilizarea salariatilor cu vechime mare implica un risc crescut pentru banci, deoarece acei salariati asigura de regula profitabilitatea bancii, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Hossu, liderul organizatiei sindicale Cartel Alfa.
Numarul angajatilor din sistemul bancar era de 67.898 persoane la sfarsitul lui 2009, in scadere cu 3.700 fata de anul 2008.