Sindicalistii vor discuta, vineri, cu reprezentanti ai patronatelor si ai Guvernului, in Comisia de specialitate a Consiliului Economic si Social (CES) masurile propuse de ei care prevad limitarea achizitiilor, a bunurilor si serviciilor, eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianti. De asemenea, acestia au propus inghetarea si nu scaderea pensiilor, nu sunt de acord cu masurile aberante ca impozitarea tichelor de masa.
Sindicatele cred ca se poate modifica scrisoarea de intentie catre FMI, astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu 10% si numai in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii.
Petru Dandea, vicepresedintele „Cartel Alfa”, a declarat, joi, ca liderii celor 5 confederatii sindicale s-au intalnit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finante privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat masurile de austeritate propuse de guvernanti.
Discutiile au vizat stabilirea propunerilor de modificare a scrisorii de intentie catre FMI, in sensul gasirii unor surse de finantare diferite de cele propuse de Executiv, in felul acesta evitand reducerea pensiilor si salariilor.
Dandea a spus ca planul de masuri de protest anuntat de toate confederatiile ramane in vigoare pana in momentul in care sindicatele vor avea certitudinea ca Guvernul accepta propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de intelegere cu FMI.
Liderul sindical a precizat ca in situatia in care Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu Fondul Monetar International, sindicatele vor continua proteste si vor ajunge si la greva generala, avand o revendicare unica, si anume caderea Guvernului.
„Vom cere presedintelui sa ceara depunerea mandatului prim-ministrului”, a mai spus Dandea.
Ministerul de Finante a trimis, miercuri seara, documentele solicitate de sindicate privind proiectia bugetara si fondul de cheltuieli si venituri inregistrate in primele trei luni ale anului.
„Putem sa ne facem o imagine destul de precisa acum asupra situatiei financiare si credem noi ca vom gasi si resurse financiare de alta natura decat taierea salariilor si a pensiilor pentru a reduce deficitul bugetar”, a precizat Dandea.
Una din sumele propuse de sindicate si la care salariatii din sistemul bugetar ar putea renunta, pentru ca nu sunt toti afectati de aceasta, este sa fie taiate pana la sfarsitul anului stimulentele pe care de regula clientela politica le ia, in valoare de aproape 1,3 miliarde de lei.
Din aceasta suma de 1,3 miliarde de lei aproape 900 de milioane, „adica felia cea mai consistenta”, o iau cei din Ministerul de Finante, a sustinut Dandea.
Reprezentantii confederatiilor vor prezenta masurile alternative, vineri, in sedinta Comisiei de specialitate a Consiliului Economic si Social, inaintea plenului CES care se va reuni luni.
Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pana luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care vor sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finantelor.
Discutarea memorandumului cu FMI in Consiliul Economic si Social (CES) a fost amanata pentru luni, la solicitarea sindicatelor, patronatele fiind de acord cu aceasta amanare.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.