- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sistemele centralizate de telecitire: Cum poti economisi energie electrica

17 Sep, 12:02 • Redactia DailyBusiness
Romania, a 3-a cea mai mare piata a energiei electrice din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE), este cotata cu a doua sansa, dupa Grecia, pentru implementarea infrastructurii necesare sistemelor de telecitire, se arata intr-o analiza. Vezi care sunt beneficiile acestor sisteme.
Sistemele centralizate de telecitire: Cum poti economisi energie electrica

In studiul intitulat „Advanced Metering Infrastructure in CSE countries”, Ernst & Young prezinta beneficiile acestor sisteme de telecitire ce folosesc contoare inteligente, care asigura o comunicare de tip bidirectional intre consumator si furnizorul sau operatorul de electricitate.

De asemenea, implementarea acestui sistem rezulta in servicii ce faciliteaza eficienta energetica pentru consumatorii finali. Sistemul are si scopul de a stoca date referitoare la nivelul consumului de energie si al altor parametri de la consumatorii finali. Sistemele de telecitire ofera fiabilitate contoarelor, [b]economisind energie electrica[/b] si [b]eliminand riscul unei citiri incorecte a contorului[/b].

„Aceasta noua tehnologie imbunatateste semnificativ eficienta si ajuta operatorii sistemelor de distributie sa monitorizeze constant consumul de energie si ajuta, de asemenea, la identificarea cauzelor care duc la pierderi de energie, fie datorate fraudarii de catre consumatorii finali a contoarelor, prin citirea lor neadecvata sau prin manipularea lor, fie din cauza infrastructurii. De asemenea, sistemele de telecitire ajuta operatorii sistemului de transmitere a energiei electrice sa monitorizeze online statiile de inalta tensiune, reducand astfel costurile de mentenanta”, explica Saulius Adomaitis, partener, seful departamentului de Asistenta in afaceri, Ernst & Young Romania.

[b]De ce are nevoie Romania de contoare inteligente?[/b]

Romania este a treia cea mai mare piata de electricitate din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) cu 8,06 milioane de consumatori finali, fiind precedata doar de Turcia si Polonia cu 32,29 respectiv 16,49 milioane de consumatori, dar peste Bulgaria (5,79 milioane) si Ungaria (5,12 milioane).

In ciuda acestui clasament, media anuala a consumului de energie in Romania este de [b]1,4 MWh/gospodarie[/b], mai mica decat media anuala a tuturor tarilor analizate din CSE, care este de 2,0 MWh/gospodarie. Mai mult decat atat, potrivit Eurostat, pretul mediu al energiei electrice in Romania (neincluzand costurile de distributie si TVA) este de 33 euro/MWh, fiind cel mai mic pret din regiunea CSE, care are o medie de 76 euro/MWh. Astfel, valoarea medie estimativa a unei facturi este de 46 euro/gospodarie/an.

Chiar daca aceste valori arata un mare potential al pietei din Romania, infrastructura sistemului de distributie a electricitatii este ineficienta, atat timp cat [b]13% din energia livrata in sistem se pierde[/b] (in 2010, pierderile inregistrate pe retele au insumat 7058 GWh), iar nivelul calitatii aprovizionarii cu energie este  mai scazut decat al multor tari din regiune.

Forumul Economic Mondial a clasat Romania a 12-a intre tarile din CSE la capitolul calitatea serviciilor de aprovizionare, dupa Republica Ceha, Cipru, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Ungaria, Malta si Grecia.

Potentialul implementarii sistemelor de telecitire in Romania este imbunatatit de o serie de [b]factori[/b] ca: dimensiunea pietei, pierderile mari din distributie, calitatea slaba a aprovizionarii si, nu in ultimul rand, cresterea ponderii sistemelor de energie regenerabila (RES) in productia de electricitate, determinand astfel scaderea costurilor de implementare, infrastructura de conectare la retea fiind dezvoltata in paralel.

[b]Care va fi impactul implementarii sistemelor de telecitire?[/b]

Implementarea acestui sistem este sprijinita de catre operatorii sistemelor de distributie, de catre operatorii sistemelor de transmitere a energiei, de Guvern si de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Operatorii sistemelor de distributie prevad o crestere a eficientei si a calitatii aprovizionarii cu energie electrica odata cu implementarea solutiilor inteligente pentru retele.

Cu toate ca exista un proiect in derulare al Electrica SA care implica instalarea a 59.000 de contoare inteligente in diferite regiuni ale tarii, Romania mai are de facut cativa pasi in viitorul apropiat pentru a implementa acest sistem de telecitire si anume: sa adopte legislatia referitoare la implementarea acestui sistem si sa realizeze analiza oficiala cost-beneficiu a proiectului asa cum este ceruta de Directiva 2009/72/EC.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri lucreaza in acest moment la transpunerea Directivei 2009/72/EC in legislatia romaneasca. Documentul elaborat in acest sens are un capitol dedicat administrarii sistemului de implementare, in care este definit urmatorul program in doi pasi:

-Pasul 1 – ANRE trebuie sa evalueze efectele implementarii sistemelor de telecitire pe piata energiei electrice si a gazului (analiza cost-beneficiu) – evaluare asteptata a fi gata in al treilea trimestru al acestui an.

-Pasul 2 – Daca rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive, ANRE va stabili un program pentru implementarea sistemelor de inteligente, luand in considerare cele mai bune practici, tehnologia de ultima generatie, standardele adecvate si importanta dezvoltarii pietei electricitatii si a gazului.

Inca nu a fost stabilit un program oficial al derularii proiectului la nivelul intregii tari, dar [b]o decizie este asteptata pe parcursul acestui an[/b]. Exista speranta ca lucrurile se vor schimba in curand si se va trece la un nou stadiu al proiectului, avand in vedere faptul ca se asteapta in acest an o implementare masiva a sistemelor de telecitire.

Conform ANRE, retelele de electricitate inteligente reprezinta o necesitate in realizarea coexistentei dintre productia si distributia centralizata, prin promovarea tehnologiilor eficiente, cu emisii de carbon scazute, cu un cost optimizat si un sistem de tarifare inbunatatit si, in cele din urma, prin integrarea consumatorilor finali in comercializarea energiei, asigurand o comunicare bilaterala si punand la dispozitie informatii ce privesc diferite niveluri.

Ceea ce conteaza cel mai mult in cazul Romaniei este dimensiunea pietei, pierderile de energie la nivelul retelelor de transport, calitatea slaba a aprovizionarii cu electricitate si ponderea mare pe care o vor avea sistemele de energie regenerabila in productia de energie electrica. Acestia sunt factorii cheie care fac implementarea sistemelor de telecitire viabila in Romania, arata Ernst & Young.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011.

Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Compania are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Chisinau.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun