In opinia ministrului, intregul sistem fiscal ar trebui refacut la anul, atat prin extinderea bazei de impozitare, cat si prin taxarea suplimentara a veniturilor si proprietatilor.
Prima masura care ministrul crede ca ar trebui introdusa in noul Cod Fiscal este taxarea suplimentara a proprietatilor imobiliare, prin introducerea unor cote mai mari de impozitare, in functie de valoarea proprietatii.
„Lucram la un nou sistem de impozitare a proprietatii si de aplicare a cotelor de impozitare. Una din problemele cu care ne confruntam acum este aceea ca nu exista o baza de evaluare, iar acum incercam sa vedem care este cel mai bun sistem de impozitare a proprietatii”, a spus ministrul.
Noua grila de impozitare nu va pierde insa din vedere componenta sociala, iar persoanele cu venituri mici nu vor plati impozite mai mari pentru proprietati.
„Pentru cei de la baza sistemului social, pentru cei care au un apartament de 2-3 camere la bloc si venituri din pensii si salarii mici, probabil ca nu va exista crestere a impozitului”, a spus Sebastian Vladescu.
Noul sistem fiscal ar putea extinde de asemenea baza de percepere a contributiilor pentru sanatatate la indemnizatiile pe care le primesc mamele in concediul maternal dar si la alte forme de venituri.
„Platitorii de contributii pentru fondul de sanatate sunt acum 3,5 milioane de cetateni, care sustin 18 milioane de beneficiari”, a mai spus ministrul de finante, sugerand ca acest tip de contributii ar trebui achitate de o categorie cat mai mare de beneficiari. De exemplu, este suprinzator ca femeile aflate in concedii maternale nu platesc contributiile pe sanatate desi beneficiaza foarte mult de aceste servicii, a spus Vladescu.
Ministrul a spus totodata ca se gandeste ca alocatia pentru mame ar trebui calculata ca un procent de 85% din media veniturilor din ultimii 2 ani si nu a celor din ultimul an de activitate al mamei, cum se intampla acum.
Totodata, considera ministrul, cota unica de impozitare a veniturilor ar putea fi schimbata cu un impozit progresiv, care ar stabili cote diferite de taxare a veniturilor, in functie de marime, a sugerat ministrul. Acesta a sustinut, de altfel, zilele trecute, si introducerea unui impozit progresiv pe pensii.
Desi este un sustinator al cresterii bazei de impozite si majorarii taxelor pe venituri si proprietati, in functie de marimea lor, Vladescu a declarat ca nu sustine supraimpozitarea bancilor, masura vehiculata in randul guvernantilor zilele trecute.
Ministrul a mai declarat ca nu sustine introducerea unui impozit suplimentar pentru bancile locale si ca o asemenea taxa ar avea justificare doar daca ar fi implementata la nivel european.
Introducerea unei taxe suplimentare pentru banci intr-o tara europeana ar face bancile locale necompetitive in fata celor din restul Europei, a spus Vladescu, care a mentionat ca guvernul nu discuta in prezent introducerea acestei taxe.