- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Situatia bancilor, tot mai rea: Bilantul sistemului ar putea fi zero la final de an

21 Oct, 13:01 • gecad.net
Starea sistemului bancar se inrautateste, iar cresterea restantelor pe final de an va avea ca urmare scaderea acuta a profiturilor si va face aproape iminente disponibilizarile in cadrul bancilor, cred analistii chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Situatia bancilor, tot mai rea: Bilantul sistemului ar putea fi zero la final de an

Castigatoare din criza urmeaza sa fie bancile prudente si cele care au reusit in ultimul timp sa isi concentreze afacerea pe segmente profitabile ale business-ului.

Daca in primele luni ale anului analistii financiari credeau inca sistemul bancar in stare sa realizeze un profit consistent in 2009, poate chiar la nivelul celui din 2008, evolutia din ultimul timp ii determina pe multi dintre ei sa fie mult mai circumspecti, unii dintre ei anticipand cel mult un rezultat nul la nivel de sistem.

„Cred ca la final de an ne vom afla pe profit zero la nivel de sistem bancar”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania.

In T1, sistemul bancar a afisat o pierdere de cateva milioane de euro, iar in la doilea trimestru, bilantul a fost aproape nul. Pe trimestrul trei inca nu au fost facute publice date.

Dumitru considera ca evolutia restantelor, care vor fi in crestere in al doilea semestru in raport cu ce s-a intamplat in S1, scade sansele ca bancile sa incheie anul pe profit.

„Marjele de dobanda au scazut mult in ultimul timp, cel putin comparativ cu ceea ce se intampla anul trecut, in conditiile in care costul de atragere a resurselor a cresut foarte mult.Dintr-un profit mult in scadere in ultimul timp, bancile vor trebui sa constituie tot mai multe provizioane pentru restante, care sunt in crestere”, a completat Ionut Dumitru.

In opinia lui Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, volumul restantelor ce s-ar putea transforma in pierdere va atinge la final de an un nivel de aproape 15% din creditele la sold ale bancilor, in prezent acestea situandu-se la circa 9%.

„La anul insa am putea vedea o inrautatire a situatiei”, este de parere Vlad Muscalu.

Recent, Gabrial Cretu, director in cadrul OTP Bank Romania, declara pentru DailyBusiness.ro ca urmeaza un al doilea val de restantieri in lunile urmatoare, ce ar putea creste problemele cu care se confrunta bancile.

Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, are insa o pozitie mai conservatoare si considera ca este greu de facut o aproximare a castigului agregat la nivel de sistem bancar la finele anului.

„Bancile isi castiga banii in mod diferit. In prima parte a anului am vazut rezultate foarte bune pentru banci, castiguri realizate in special pe partea de trezorerie”, a declarat Radu Craciun, care a explicat ca tocmai din cauza faptului ca bancile sunt axate mai mult pe unul sau altul din domeniile pe care le au la dispozitie pentru a realiza castiguri, este greu de aproximat care ar putea fi rezultatul agregat la final de an.

In plus, remarca acesta, chiar daca activitatea de baza, care este creditarea, a avut o evolutie foarte slaba in ultimul timp, pentru a se cunoaste care ar putea fi castigurile bancare la final de an, ar trebui sa stim care este nivelul real al provizioanelor la sfarsitul lui 2009 „pe care in acest moment nimeni nu le cunoaste”, a spus Radu Craciun.

In ceea ce priveste evolutiile individuale ale bancilor, acestea vor fi foarte diferite la nivel de sistem, crede Radu Craciun: „Vor fi banci care vor termina anul pe profit, iar multe altele vor fi pe pierdere, diferenta facandu-se intre banci in functie de calitatea portofoliului”.

„Bancile care au fost foarte agresive in ultimul timp, si care au practicat costuri mici la credite pentru a atrage cota de piata, incep acum sa se resimta. In schimb, bancile mari, cele care au fost prudente, este de asteptat sa afiseze in continuare castiguri la final de an”, a declarat la randul sau Ionut Dumitru.

Acesta este de parere chiar ca este deja prea tarziu acum pentru a se mai pune problema unei posibile redresari a bancilor care, ducand o politica agresiva, au ajuns in prezent sa se confrunte cu pierderi.

Disponibilizarile ar putea deveni necesitate in 2010

Inrautatirea situatiei din mediul bancar ar putea conduce, din 2010, la nevoia acuta a bancilor de a reduce toate costurile care nu mai prezinta o necesitate.

Cel mai probabil, la inceputul lui 2010, vom asista la aparitia fenomenului disponibilizarilor in mediul bancar. Chiar daca si in 2009 s-au facut concedieri, masura a fost luata doar in cateva cazuri izolate.

Constantin Paraschiv, seful Federatiei Sindicale din asigurari si banci, de pilda, este de parere ca rezultatele de pe semestrul doi, care este de asteptat sa fie mult mai slabe la nivel de sistem ca in S1, sa determine bancile sa recurga la disponibilizari, pentru reducerea costurilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...