Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat joi norma privind sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2009 a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de arbitrul pensiilor.
Actul normativ se aplica societatilor de pensii, administratorilor de fonduri de pensii facultative, fondurilor de pensii private din Pilonul II si Pilonul III, cat si brokerilor de pensii private si asigura colectarea datelor necesare analizelor economico-financiare privind performanta entitatilor ce activeaza in sistemul de pensii private, ca de exemplu: rentabilitatea economica, rentabilitatea financiara, rata dobanzii, rentabilitatea capitalurilor, ratele riscului, elasticitatea profiturilor, analiza pozitiei financiare, analiza performantelor economice etc, se arata in comunicatul CSSPP.
Elementele raportarilor contabile semestriale la 30 iunie 2009 cuprind situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, contul de profit si pierdere, alte date informative ale entitatii raportoare.
Prin implementarea noului act normativ se urmareste asigurarea transparentei operatiunilor financiar-contabile desfasurate in sistemul pensiilor private, limitarea riscurilor ce pot aparea in urma acestor operatiuni, protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor prin asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si informarea asupra acestuia pana la 30 iunie 2009, potrivit comunicatului.
Norma face parte din seria reglementarilor contabile emise periodic de catre CSSPP, in scopul asigurarii unor seturi unitare de reguli contabile si a unui mecanism eficient de functionare in intocmirea si depunerea fiecarei raportari semestriale si la fiecare proces de inchidere a situatiilor financiare anuale. Periodicitatea emiterii unor astfel de reguli deriva din schimbarile impuse de mediul economic de la un exercitiu financiar la altul.