Înhumarea trupurilor celor care au trecut în neființă, într-un mod care respectă normele de sănătate și, mai ales, deminitatea umană, reprezintă o provicare, mai ales odată cu creșterea populației și umplerea cimitirelor. Satul Tropea din regiunea Calabria, Italia, se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește disponibilitatea locurilor de înmormântare în cimitirul său municipal, transmite Corriere della Sera.
Pentru a rezolva temporar problema locurilor de înmormântare până la construirea unui nou cimitir, autoritățile locale au implementat o inițiativă inedită. Astfel, cetățenilor li se oferă un ajutor de 1.000 de euro în cazul în care optează pentru incinerare în locul înmormântării tradiționale. Știrea a deveni virală în Italia și în întreaga lume, evidențiind eforturile comunității de a găsi soluții creative și pragmatice pentru a gestiona această problemă urgentă legată de locurile de veci.
Autoritățile locale din Tropea au pregătit o sumă de 20.000 de euro pentru a oferi ajutoare celor care se lovesc de problema locurilor de înmormântare, iar rudele persoanelor decedate vor avea posibilitatea să solicite acești bani în decurs de 60 de zile de la incinerare. Pentru a beneficia de această formă de sprijin financiar, solicitantul trebuie să însoțească cererea cu documente care atestă faptul că incinerarea a avut loc.
„Am creat 100 de locuri, însă acest număr este mic comparativ cu cel necesar”, spune primarul Nino Macri care încearcă să rezolve situația locurilor de înmormântare. „În timp ce așteptăm construcția unui nou cimitir, ne-am gândit că acest stimulent ar putea rezolva problema”.
Te-ar putea interesa și: Cât costă o înmormântare în România în 2023. Ce cheltuieli apar când pierzi o persoană apropiată
Cu câțiva ani în urmă, o investigație desfășurată de poliția italiană a dezvăluit o situație alarmantă în cimitirul din Tropea, cauzată de lipsa locurilor de înmormântare.
Datorită lipsei acute de locuri de veci, locuitorii se aflau în situația delicată de a fi nevoiți să ofere mită pentru a-i înhuma pe cei dragi. Administratorul cimitirului distribuia locurile de veci în mod arbitrar, adoptând această practică pentru a elibera spațiu. Mai mult decât atât, trupurile exhumate nu se aflau în stadiul complet de descompunere, fiind supuse fie incinerării, fie aruncate la gunoi. Această descoperire a provocat un val de indignare și a evidențiat probleme serioase în gestionarea cimitirului local.
Citește și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani