România a găsit soluții pentru criza energetică generată de Rusia.
Ministerul Energiei a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor construi nouă hidrocentrale, dar și un parc fotovoltaic, inițiativă care are menirea de a asigura o creștere a producției la nivel național, care va avea ca efect și scăderea prețurilor.
Acestea vor fi finalizate în regim de urgență fiind considerate strategice pentru reziliența energetică a României de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Concret, conform unui proiect de Ordonanță de Urgentă lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, pentru realizarea obiectivelor se vor putea acorda derogări de la legislație.
„În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso-ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenței Europei față de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030. (…) Astfel, Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri clare, menite să reducă rapid dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea producției de energie regenerabilă, la finalul acestui deceniu”, se arată în nota de fundamentare a viitorului act normativ.
Amenajările hidroenergerice vor fi pe Jiu – sectorul Livezeni – Bumbești, Olt pe sectorul Cornetu – Avrig, Siret – Pașcani, Siret pe sectorul Cosmești – Movileni, Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre – CHE Islaz și Cerna – Belareca. De asemenea, sunt cuprinse hidrocentralele Răstolnița, Surduc Siriu, Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a II-a și parcul solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj.
După ce Ordonanța de Urgență va fi aprobată, cele nouă hidrocentrale și proiectul parcului fotovoltaic vor putea fi finalizate de Hidroelectrica (cu o cofinanțare UE) pentru că obiectivele vor fi declarate proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă, fiind considerate situații excepționale și proiecte de securitate națională, în sensul prevederilor Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.
În nota de fundamentare se mai arată că, după realizarea obiectivelor Hidroelectrica S.A., (cel mai mare producător de energie din România), țara nostră nu va mai avea probleme cu energia.
„Se adaugă, astfel, producției anuale românești aproape 2 TWh/an energie verde regenerabilă, ceea ce conduce la atingerea dezideratului actual al independenței energetice în condițiile respectării și protejării mediului”, se arată în document.
În prezent, majoritatea proiectelor sunt blocate, în diverse stadii, pe motiv de „protejare a mediului”. Organizațiile ecologiste au contestat șantierele prin acțiuni în justiție.
Proiectele au fost oprite din motive de protecția mediului, în condițiile în care au fost demarate când legislația în domeniu era mult mai laxă, unele chiar pe vremea lui Ceaușescu, potrivit adevarul.ro