- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Solutii financiare anti-criza: Intarirea echipei de contabili, reanalizarea debitorilor, imprumuturi ieftine

09 Sep, 00:01 • gecad.net
Intarirea echipei de contabili si consultanti fiscali, analizarea in amanunt a situatiei debitorilor si apelarea la surse ieftine de finantare sunt cele mai importante elemente pe care companiile trebuie sa le aiba in vedere pentru a face fata perioadei actuale de criza, a declarat pentru DailyBusiness.ro Luminita Ristea, managing partner al companiei de audit si consultanta ConsultingR, membra a grupului international de consultanta Nexia.
Solutii financiare anti-criza: Intarirea echipei de contabili, reanalizarea debitorilor, imprumuturi ieftine

In perioada de criza, statul fiind in goana dupa lichiditati, este mult mai atent la felul in care compania isi deruleaza exercitiul fiscal, iar numarul controalelor creste in raport cu o perioada normala.

In aceste conditii, „aparatul” fiscal al companiei ar trebui intarit, tocmai pentru a preveni erorile fiscale. „Un contabil autorizat (societate de specialitate) si un consultant fiscal pentru companiile mici si in plus un auditor intern/extern pentru companiile mari sunt indispensabili pentru a trece aceasta perioada de criza. O echipa cu aceste elemente este capabila sa reduca mult riscurile fiscale ale firmei si sa preintampine situatia in care compania ar putea gresi, devenind pasibila de plata unor amenzi usturatoare”, atrage atentia Luminita Ristea.

De asemenea, contribuabilul trebuie sa-si planifice si sa nu intarzie platile catre fisc, pentru a evita situatia neplacuta a somatiilor de plata sau introducerea in procedura de insolventa care necesita cheltuieli ulterioare mult mai mari: avocati, contabili, consultanti, lichidatori, evaluatori, a completat aceasta.

Relatia cu funizorii, debitorii si creditorii trebuie reanalizata, este de parere specialistul. In perioada crizei „contractele cu furnizorii trebuie reanalizate, fie ca e vorba de contracte de inchiriere, abonamente telefonice, prestatori colaboratori, tarifele cu acestia trebuie renegociate si optimizate”, sfatuieste managerul ConsultingR.

Totodata, fiecare debitor trebuie analizat din mai multe puncte de vedere: istoric colaborare, domeniu de activitate, persoane de reprezentare, natura si valoarea debitelor.

„Debitorii trebuie monitorizati si ar fi bine sa se organizeze intalniri periodice cu ei, unde sa fie discutat stadiul platilor ce trebuie realizate de ei catre companie. In cazul in care, ca urmare analizei si monitorizarii debitorilor compania constata rea vointa, atunci trebuie urgent actionat pe caile legale pentru a incerca recuperarea debitelor”, sustine Luminita Ristea.

„Pentru situatiile in care joaca rolul de debitor, compania trebuie sa tina cont de aceleasi elemente: sa dea dovada de colaborare permanenta cu creditorii, buna credinta, informare permanenta si incercarea de a esalona plati catre toti creditorii”, a completat aceasta.

Procedurile care ingreuneaza cel mai mult exercitiul fiscal al companiei

Exista o serie de proceduri fiscale care ingreuneaza foarte mult activitatea companiei, sunt costisitoare pentru aceasta, fara a prezenta totodata o utilitate foarte mare pentru fisc. Prin urmare, statul ar putea renunta la aceste operatiuni, scutind astfel companiile de un efort in plus.

„Munca depusa de companie pentru fisc consta in declaratiile nenumarate care se intocmesc la diverse termene si care reprezinta o activitate in plus pentru companii”, considera Luminita Ristea, atragand atentia ca s-ar putea renunta la o parte din aceste declaratii.

Aceasta considera totodata ca situatia fiscala a fiecarui contribuabil ar trebui sa poata fi consultata online pe baza de parola de utilizator pentru a se „tine din scurt” producerea diferitelor erori (de raportare, introducere date) care pot fi facute atat de catre fisc cat si de catre contribuabil.

Statul ar putea ajuta totodata companiile cu anumite facilitati. „S-ar putea aplica facilitatea privind reducerea platii sumelor reprezentand impozit aferent profitului reinvestit”, este de parere Luminita Ristea.

Resurse ieftine de finantare pentru companie

Gasirea de surse ieftine de finantare pentru companie este vitala pentru perioada de criza, iar cei mai buni furnizori de cash la costuri reduse sunt fie firmele mama, fie fondurile europene. Cu toate acestea, accesul la fiecare dintre acestea poate fi impiedicat de blocaje generate de situatia de criza.

„Creditele intragrup reprezinta intotdeauna o modalitate ieftina, accesibila de finantare dar conditia este ca sa fie disponibilitati de cash flow”, subliniaza Luminita Ristea.

„O alta modalitate mai ieftina o reprezinta finantarile din fonduri europene dar ele implica o cota de cofinantare in functie de proiect precum si angajarea unor consultanti de specialitate care pot contribui la cresterea probabilitatii de a castiga grantul si de a-l derula in conditii optime”, a completat aceasta.

O solutie pentru scutirea costurilor poate fi si mutarea sediilor companiilor in zone cu o legislatie fiscala mai permisiva. Managerul ConsultingR atrage atentia insa ca este bine sa se apeleze la aceasta alternativa doar „in urma unei analize complexe – national-international- pentru pune in balanta costurile legate de valoarea impozitelor platite precum si cheltuielile suplimentare generate”.

Politica de cheltuieli a companiei

Managerii trebuie sa fie prudenti si sa porneasca de la premisa ca fluxurile de numerar ale companiei nu pot fi ritmice pe timp de criza, ca in perioadele de activitate normala. Trebuie pastrate doar cheltuilelile necesare, iar persoanlul trebuie „reajustat”, in functie de necesitatile companiei, a carei activitate este posibil sa se fi redus pe fondul crizei. La fel, trebuie reduse cheltuielile legate de serviciile de telefonie si combustibil, cheltuielile cu publicitatea si investitiile trebuie pastrate in planurile companiei in functie de cat de importante sunt acestea pentru activitatea acesteia.

Nu este suficient doar sa se introduca aceste reduceri de costuri, atrage atentia specialistul, ci si implementarea lor e foarte importanta, iar pentru inceput aceasta trebuie monitorizata zilnic, saptamanal sau cel putin lunar.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii din România trebuie să știe
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii ...
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia ...
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită celebră
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită ...
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem ...
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia România. Dacă va fi Călin Georgescu președinte nu e o garanție că oamenii vor mai avea pensii”
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia ...
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă