Potrivit unui proiect pentru modificarea normelor metodologice la legea asigurarilor pentru somaj, baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu.
In venitul lunar care se va impozita intra salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, sumele platite pentru orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare, informeaza NewsIn.
De asemenea, se va impozita indemnizatia bruta lunara pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective precum si pentru persoanele care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
Proiectul are totdata in vedere impozitarea primelor, premiilor, sporurilor si a altor drepturi ale personalului militar, acordate si suportate, potrivit legii, de unitati, drepturile banesti in valoare bruta realizate lunar de persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator.
Proiectul mai prevede si impozitarea remuneratiei directorilor si membrilor directoratului societatilor pe actiuni, a sporurilor, adaosurilor si drepturilor banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent ori ca sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu.
Totodata, se doreste perceperea de impozit in cazul indemnizatiilor pentru concedii sau pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, a premiilor si primelor sau a oricaror sume platite din fondul de salarii.
In alcatuirea venitului brut ce va constitui baza de impozitare pentru asigurarile de somaj, proiectul exclude diurnele, participarea salariatilor la profit sau sumele acordate pentru concedieri in masa.
Guvernul a modificat, la jumatatea anului trecut, baza de impozitare si pentru plata asigurarilor la fondul pentru pensii, pentru care angajatii platesc in prezent contributii de 9,5% din venitul brut lunar, acesta incluzand, pe langa salariul brut, si alte indemnizatii si prime.