„Marile economii ale lumii incep sa iasa din recesiune, inregistrand cresteri economice mai mult sau mai putin semnificative. Daca ne referim insa la modul in care populatia simte criza economica, atunci trebuie spus ca este foarte putin probabil ca oamenii sa perceapa o imbunatatire a situatiei lor inainte de 2011, date fiind atat somajul care ramane la cote foarte ridicate in intreaga lume, cat si deficitele bugetare – la randul lor la cote maxime- a caror reducere va conduce la masuri adesea nepopulare”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
In zona euro, economia a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 0,4% fata de trimestrul al doilea, iar la nivelul Uniunii Europene a avansat cu 0,3%. Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au raportat cresteri ale PIB de 0,7% si, respectiv, 0,3%, marcand insa cresteri economice inca din perioada aprilie- iunie.
Economia Poloniei- tara care a reusit sa evite recesiunea- a crescut in trimestrul al treilea cu mult peste asteptari, respectiv cu o rata anuala de 1,7%, indicand o revenire puternica pentru 2010.
Tot in trimestrul al treilea, SUA au inregistrat o crestere anualizata a produsul intern brut de 2,8%, iar Japonia – o crestere anualizata de 1,3%.
Dolarul american a fost una dintre monedele cu cea mai puternica revenire in ultima perioada, iar mentinerea trendului de apreciere si dupa „dezamorsarea” speculatiilor privind modificarea dobanzii de referinta in SUA, demonstreaza ca o parte a acestei aprecieri se datoreaza faptului ca semnalele pozitive privind iesirea din criza incep sa fie din ce in ce mai relevante.
„Cresterile economice au inceput sa fie raportate din toate colturile lumii, fiind evident foarte importante cele ale economiilor foarte dezvoltate, care constituie ‘motoare’ de redresare si pentru statele mai putin dezvoltate decat acestea. Pentru 2010, majoritatea statelor estimeaza redresari economice lente si ? cel mai probabil- ‘in salturi’. Somajul ramane insa problema cea mai importanta a anului viitor, situandu-se deja la cote alarmanate in intreaga lume, in conditiile in care previziunile pentru anul viitor arata o continua crestere a acestuia?, a adaugat Victor Safta.
Rata somajului din SUA a scazut in noiembrie la 10%, de la maximul de 10,2% atins in luna octombrie, pentru ca apoi, in ultimele doua saptamani, numarul cererilor initiale de somaj sa creasca peste asteptari. La nivelul UE, rata somajului se situeaza la 9,3% (in luna octombrie), un numar mare de someri inregistrand inclusiv Polonia, cu o rata a somajului estimata de OECD pentru 2009 la 8,4%.
Comisia Europeana prognozeaza o crestere a ratei somajului in UE inclusiv in 2010, dar intr-un ritm mai lent decat in anul curent. „Per ansamblu, populatia nu va putea resimti o redresare economica anul viitor. Alaturi de somaj, necesitatea reducerii deficitului bugetar- aflat la cote alarmante in majoritatea tarilor- va conduce adesea la masuri care vor afecta oamenii o data in plus”, au declarat analistii X-Trade Brokers Romania.
„In ceea ce priveste Romania, situatia este si mai grava- scaderea economica a continuat, somajul a crescut la 7,5% si este prognozat a se situa la un nivel de 9-10% in 2010, iar reducerea deficitul bugetar constituie deja o ‘eterna provocare’. Pentru a avea cat de cat o sansa de a demara rezolvarea problemelor, conditia de baza ramane cea arhicunoscuta: asigurarea stabilitatii politice”, a subliniat Victor Safta.
In ceea ce priveste moneda nationala- Leul- analistii X-Trade Brokers apreciaza in continuare ca fiind posibila o ‘intarire’ a acesteia catre finele anului viitor, in conditiile in care o serie de ‘bariere’ vor fi depasite: elaborarea si respectarea unui buget pe 2010 care sa asigure indeplinirea criteriilor impuse de FMI, eliberarea transelor urmatoare din imprumut, cresterea investitiilor si, desigur, asigurarea stabilitatii politice.
Pe termen scurt si mediu leul va ramane insa destul de volatil, au conchis reprezentantii X-Trade Brokers.