Pe baza faptului ca zona euro se pregateste sa intre in cel de-al patrulea an consecutiv de criza a datoriilor de stat, izbucnita la finele lui 2009 cand guvernul instalat atunci in Grecia a dezinformat Uniunea Europeana cu privire la deficitul bugetar si datoria de stat, un procentaj de 85% dintre cei 847 de investitori, analisti si traderi care au participat la sondajul Bloomberg Global Poll anticipeaza ca si Spania va cere sprijin international in urmatoarele 12 luni, in timp ce 59% dintre acestia considera ca Italia nu va avea nevoie de un astfel de ajutor.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, ar trebui sa prezinte joi, dupa sedinta de politica monetara a institutiei, planul promis la inceputul lunii iulie pentru reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei, arata [url=http://www.bloomberg.com/news/2012-09-06/euro-survives-2012-intact-in-global-poll-seeing-spain-rescued.html]Bloomberg[/url]
Sondajul releva ca investitorii si analistii sunt mai optimisti referitor la perspectivele zonei euro, acestia anticipand ca blocul monetar isi va mentine forma actuala cel putin pana la sfarsitul acestui an.
Respondentii au fost influentati de raspunsul oferit de Draghi, pe 2 iulie, asigurand ca va face „tot ceea ce va fi necesar” pentru supravietuirea monedei euro.
Datorita situatiei precare a economiei din peninsula Iberica, un procentaj de 47% dintre respondenti considera ca [b]Spania[/b] va intra in neplata pe datoria de stat, din moment ce dobanzile de referinta sunt apropiate de nivelul critic de 7%. Acelasi nivel care a fost atins anterior si de tari precum Grecia, Portugalia sau Irlanda.
[b]Italia[/b] este „vazuta” mai bine. 25% dintre participantii la poll considera ca a treia mare economie din zona euro va intra in criza. Dobanzile percepute Italiei pe piete sunt, de altfel cu aproape un punct procentual mai redus decat cele ale Spaniei (6,4%).
Jumatate dintre respondenti considera ca [b]Portugalia va da faliment[/b]. Acesta este cel mai mic procent estimativ incepand din ianuarie 2011.
In cazul [b]Irlandei[/b] ,doar un procent de 21% au raspuns ca aceasta va intra in faliment.
Aproape toti participantii la sondaj, respectiv 92%, anticipeaza ca [b]Grecia va intra in default[/b], iar 56% cred ca statul elen va parasi zona euro pana la finele lui 2013. Chiar daca Grecia va supravietui anului 2013, un procent de 69% considera va fi nevoita sa renunte la euro in 2014.
98% dintre respondenti considera ca [b]Germania[/b] va continua sa ii plateasca toate obligatiile, in comparatie cu 89% in privinta Frantei. In cazul Marea Britanie procentul este de 98%, iar pentru SUA este 95%.
Totodata, numai 27% considera ca cea mai dificila perioada a crizei a fost depasita, cu 10% mai multi decat la sondajul anterior, efectuat in luna mai. Insa 69% cred ca orice semn de stabilizare indica numai o stiuatie temporara, de la 80% in luna mai.
Un procent de 32% preconizeaza ca una sau chiar mai multe tari vor parasi zona euro pana in ianuarie 2013, fata de 57% in luna mai.