In cazul Romaniei, termenul maxim mentionat de analisti este anul 2020, iar cel minim 2014, relateaza Mediafax.
In privinta intrarii Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM-2), 27 de analisti anticipeaza ca va avea loc in 2013, termenul maxim fiind 2016, iar cel minim 2011.
Media estimarilor a 17 analisti arata ca intrarea Romaniei in ERM-2 se va face la un curs de 3,75 lei pentru un euro, estimarea maxima fiind de 4,5 lei/euro, iar cea minima de 3 lei/euro.
Majoritatea analistilor, respectiv 21 dintre acestia, prognozeaza ca leul se va aprecia in urmatoarele 12 luni, in timp ce 6 anticipeaza stagnarea monedei la nivelul actual, iar 3 considera ca se va deprecia.
Intre criteriile care trebuie respectate pentru adoptarea euro, Romania, ca si restul statelor din regiune analizate, va avea cele mai mari probleme in privinta controlarii deficitului bugetar, considera 31 de analisti, dar si in cazul controlarii inflatiei (22 de analisti).
Problemele Romaniei legate de stabilitatea cursului leului au fost mentionate de 9 analisti, cele referitoare la lipsa vointei politice de 3 analisti, iar cele privind reducerea datoriei publice de 2 analisti.
In privinta celorlalte state incluse in sondaj, analistii anticipeaza ca Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria vor adopta euro in 2015, cu un an mai tarziu fata de estimarile incluse in sondajul din noiembrie 2009.
Lituania si Letonia vor intra in zona euro in 2014, iar Estonia in 2011, se mai arata in studiu.
Sondajul realizat in randul a 44 de analisti arata ca, din cauza crizei din Grecia, autoritatile europene vor analiza cu mai multa rigoare pregatirea statelor aspirante de a intra in zona euro, pentru a se asigura ca fundamentele economice sunt solide.
Tinta Romaniei pentru adoptarea euro este 2015.