Calea spre iesirea din criza a Europei si Statelor Unite presupune masuri aditionale de stimulare fiscala, si nu disciplina fiscala, a afirmat Soros intr-un discurs tinut la Universitatea Columbia.
„Reducerea deficitului de catre un stat creditor precum Germania intra in contradictie directa cu lectiile invatate din Marea Depresiune economica de la sfarsitul anilor ’30. Aceasta politica poate impinge Europa intr-o perioada de stagnare economica prelungita sau intr-o situatie chiar mai rea”, a spus omul de afaceri.
Germania nu-si va schimba, probabil, politicile, deoarece economia este sanatoasa, iar dificultatile din alte state pot fi puse pe seama rigiditatilor structurale, a adaugat el.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a aliat, la ultima reuniune a G20, cu premierul canadian si cel britanic pentru a presa alte state sa adopte masuri de austeritate, a precizat Soros. Ca urmare, presedintele SUA, Barack Obama, a acceptat sa reduca deficitul bugetar al Statelor Unite cu jumatate pana in 2013.
„Aceasta ar putea fi politica potrivita, dar vine intr-un moment nepotrivit”, a mai spus omul de afaceri.
Soros considera ca Obama nu ar trebui sa urmeze politica presedintelui anterior, George W. Bush, de a relaxa fiscalitatea, iar guvernul poate directiona fondurile suplimentare provenite din majorarea taxelor catre masurile fiscale, pentru stimularea investitiilor, si nu a consumului.