„Majorarea ratingului reflecta profilul financiar imbunatatit al Transgaz, sustinut de oferta publica initiala incheiata a companiei, prin care vor fi finantate parte din investitiile pe termen mediu al Transgaz”, a aratat un analist pentru credite de la Standard & Poor’s, Tania Tsoneva.
Urcarea ratingului reflecta, de asemenea, vizibilitatea crescuta si lichiditatea, dupa majorarea semnificativa a tarifelor si stabilirea preturilor pana in 30 iunie 2012.
Ratingul Transgaz este sustinut de statutul de monopol al operatorului, de lichiditatea previzibila generata din activitatile reglementate si de profilul financiar solid al companiei.
Aceste elemente pozitive sunt contrabalansate de baza invechita de active, care are nevoie de investitii constante, de trasaturile ce caracterizeaza economia de tranzitie a Romaniei si de inrautatirea conditiilor macroeconomice din Romania, ca si de investitiile planificate in proiectul international de constructie a conductei Nabucco.
Pachetul detinut de statul roman la Transgaz a coborat la 75%, dupa oferta publica initiala din 2008, iar analistii de la S&P nu se asteapta la o continuare a privatizarii pe termen mediu.
„Ne asteptam ca statul sa furnizeze garantii explicite in timpul etapei de constructie in valoare de 4,6 miliarde euro a conductei Nabucco, menita sa transporte gaze naturale din regiunea Caspica spre centrul si vestul Europei, ocolind Rusia”, mai arata S&P.
Bonitatea companiei Transgaz s-ar putea deteriora daca mediul macroeconomic din Romania se inrautateste si mai mult ca urmare a politicii fiscale a guvernului.
Transgaz s-a angajat intr-un vast program de investitii destinat modernizatii retelei interne invechite si extinderii sistemelor de transmisie a gazelor naturale catre noile zone racordate la retea si a conextiunilor cu tarile vecine.
Compania planuieste sa investeasca peste 1 miliard lei, suma prevazuta pentru perioada 2007-2011. Aceste investitii vor fi finantate partial din oferta publica initiala de 261 milioane lei.
Perspectiva negativa reflecta previziunile legate de Romania, posibilitatea unor evolutii macroeconomice negative si de nesiguranta modului in care statul ar putea influenta politica financiara si de dividende a companiei. Alti factori care ar putea duce la o coborare a ratingului sunt incapacitatea de a desfasura programul obligatoriu de investitii si/sau majorari peste estimari ale cheltuielilor de capital sau ale costurilor operationale.
O schimbare a ratingului suveran al Romaniei ar putea, de asemnea, determina reevaluarea ratingului Transgaz. In caz contrar, agentia de rating ar putea revizui perspectiva companiei la „stabil”, in cazul in care ratingul suveran sau perspectiva tarii se va imbunatati.
Ratingul ar putea fi coborat si in cazul in care statul nu va reusi sa sustina proiectul Nabucco sau daca aranjamentele financiare in cadrul acestui proiect vor accentua semnificativ riscurile profilului financiar al Transgaz.
In noiembrie 2007, Standard & Poor’s a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la „stabil” la „negativ” din cauza adancirii dezechilibrelor externe.
Revizuirea perspectivei de rating a Romaniei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale tarii, corelate cu conditii dificile pe plan international, comenta agentia la acel moment.