„Daca situatia politica va conduce la esecul guvernului sa adere la programul de consolidare fiscala si economica, producand o inrautatire a finantelor publice, sau continua deterioare din sectorul bancar va duce la o dislocare in sistemul financiar, exista riscul unei retrogradari a ratingului de tara”, a spus Mrsnik.
El a aratat ca, odata cu programul multilateral de asistenta financiara, Guvernul s-a angajat la o consolidare semnificativa atat in ceea ce priveste partea de cheltuieli, cat si de venituri.
„Aceasta este (consolidarea fiscala – n.r.), in opinia noastra, o provocare in indeplinirea obligatiilor, data fiind severitatea recesiunii asociata cu ajustarea economica. Totusi, era de asteptat ca angajamentul de a implementa programul negociat cu FMI sa fie supus unui test, din cauza neintelegerilor din cadrul coalitiei, in special in contextul alegerilor prezidentiale”, a completat Mrsnik.
Presedintele Traian Basescu a semnat joi dimineata decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica si de numire interimara ca vicepremier si ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat demisia ministrilor PSD din Guvern, si, implicit, ruperea coalitiei, precizand ca, astfel, acestia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.
Destramarea coalitiei de guvernamant a avut efecte imediat pe pietele financiare, cursul de referinta anuntat de BNR urcand cu peste 5 bani, iar bursa inregistrand o corectie de peste 2%.
Standard & Poor’s a fost prima mare agentie de rating internationala care a plasat ratingul Romaniei la nivelul speculativ (junk), in toamna anului trecut, chiar in pragul alegerilor parlamentare.