Agentia noteaza ca, daca se mentin actualele politici fiscale, datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentand doua treimi din populatia lumii, va ajunge la 245% pana in 2050.
Intr-o prognoza anterioara, publicata in 2007, S&P anticipa pentru 2050 un nivel al indatorarii de 148% din PIB.
Deficitele bugetare si datoriile statelor au crescut foarte rapid in intreaga lume, dupa ce guvernele au cheltuit mii de miliarde de dolari pentru programe de stimulare a economiei. In Uniunea Europeana (UE), problemele fiscale au determinat Grecia sa ceara sprijinul financiar al UE si Fondului Monetar International, in timp ce costurile la care se imprumuta Portugalia si Irlanda au urcat puternic, din cauza temerilor ca si aceste state ar putea avea nevoie de ajutor.
Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ cele mai multe tari UE, SUA si China, este in prezent de 36% din PIB, estimeaza analistii S&P.
In timp ce imbatranirea populatiei creste costurile cu pensiile si alte cheltuieli sociale, avansul datoriilor va conduce, probabil, la revizuiri in scadere a ratingurilor suverane daca statele nu-si schimba politicile fiscale.
„Presiunile de crestere a cheltuielilor vor determina schimbari profunde ale perspectivelor economice pentru tarile din intreaga lume. Erodarea va incepe din 2015, moment in care calificativele mai multor state cu rating ridicat vor intra sub presiune”, se arata in analiza agentiei de rating.
Astfel, datoria Japniei ar putea ajunge la 750% din PIB pana in 2050, aproximativ 590% in cazul Olandei sau 510% pentru Grecia. Deficitul guvernamental mediu ar putea avansa de la nivelul actual de 4,5% la 6% pana in 2025, daca sunt mentinute actualele politici fiscale.