In pofida unui climat tensionat in interiorul coalitiei guvernamentale dupa alegerile generale din 2008, situatie accentuata inainte de alegerile prezidentiale, guvernul a implementat cu succes programul stabilit cu FMI si Uniunea Europeana (UE), fapt evident in urma acordarii primelor doua transe ale acordului cu Fondul, se arata intr-un comunicat al S&P.
In urma iesirii Partidului Social Democrat din coalitia de guvernamant, PD-L ar putea sa incerce obtinerea de sprijin din partea partidelor de opozitie sau sa recurga la alegeri anticipate.
Daca actuala situatie va conduce la un blocaj politic care sa impiedice guvernul sa-si indeplineasca programul de consolidare economica si fiscal, iar situatia finantelor se inrautateste, ratingurile suverane ale Romaniei s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire in scadere.
Romania beneficiaza de calificativele „BB+/B” pentru credite in valuta si „BBB-/A-3” pentru imprumuturi in lei. Perspectiva calificativelor este negativa la creditele pe termen lung, atat pentru ratingurile in valuta, cat si pentru cele in lei.
Analistul S&P Marko Mrsnik a declarat, joi, ca agentia ar putea retrograda ratingul Romaniei, daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica la care s-a angajat in acordul cu FMI, si, astfel, la o inrautatire a finantelor publice.
S&P a fost prima mare agentie internationala de specialitate care a plasat ratingul Romaniei la nivelul speculativ (junk), in toamna anului trecut, chiar in pragul alegerilor parlamentare.
Agentia de evaluare financiara a revizuit in sens negativ estimarile pentru acest an privind contractia economiei Romaniei, de la 5% la 7,6%, si deficitul bugetar, de la 6% din PIB la 6,6% din PIB, perspective mai optimiste, insa, decat cele mai recente prognoze ale FMI.