In raportul S&P despre vulnerabilitatea la factorii externi a economiilor din Romania, Croatia si Bulgaria, expertii agentiei de rating sustin ca riscurile de supraincalzire a acestor piete s-au intensificat semnificativ in ultimii ani, cu toate ca preturile au crescut intr-un ritm moderat, iar cresterea importurilor a limitat presiunile inflationiste.
„Este posibil ca presiunile de supraincalzire sa nu mai poata fi controlate foarte multa vreme si ca preturile sa inceapa sa urce accelerat, mai ales ca deficitele de cont curent au atins niveluri nesustenabile in Romania si Bulgaria”, considera analistii agentiei de rating.
Pana in momentul de fata, cererea interna, alimentata de credite bancare, a condus la adancirea dezechilibrelor externe. „Dezechilibrele externe uriase care s-au acumulat constituie cea mai mare slabiciune a pietei creditelor in regiune”, au explicat analistii Standard & Poor’s.
Pentru a frana cresterea continua a cererii, analistii Standard&Poor’s sustin ca este nevoie de aplicarea de politici monetare mixte, care sa calmeze fenomenul. Principalele domenii amneintate cu aparitia unor crize sunt cel imobiliar si cel al creditelor, crizele putandu-se propaga la nivelul intregii economii.
Romania are atribuit calificativul „BBB-” pentru datoria pe termen lung in moneda locala, perspectiva asociata ratingului de tara este stabila, iar calificativul pentru datoria pe termen scurt in moneda locala este „A-3”, mai noteaza Standard & Poor’s.