„Evolutia recenta, nu doar in privinta acordului cu FMI si Uniunea Europeana, dar si a contextului politic si a situatiei un pic mai bune referitoare la finantarea externa, are un impact pozitiv asupra ratingului. Respectarea cerintelor FMI si UE a fost asigurata pana acum, dar implementarea acestor masuri trebuie sa fie sustinuta in urmatoarele luni, putand stabiliza, astfel, perspectiva de rating”, a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, Marko Mrsnik, director asociat la divizia S&P pentru calificative de tara.
Pentru a-si imbunatati ratingul, Romania trebuie sa continue sa-si restructureze finantele publice si sa gaseasca un model de crestere diferit de cel bazat pe consum din anii anteriori, considera Mrsnik.
„Daca procesul de consolidare a finantelor statului este sustinut (…) si va avea loc o schimbare in structura cresterii, fata de cea bazata pe consum de pana acum, va atenua riscurile acumulate in ultimii ani. Aceste doua puncte, impreuna cu un climat politic stabil, sunt cele mai importante pentru fundamentele ratingului Romaniei”, a afirmat el.
Romania are sanse sa atinga tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pentru anul 2010, de 5,9% din PIB, apreciaza Mrsnik, insa exista riscuri legate de ritmul recuperarii economice. Deficitul bugetar pentru 2009 este estimat la 7,3% din PIB.
Comentariile analistului S&P vin dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, marti, perspectiva ratingului suveran al Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, ca urmare a reluarii acordului cu FMI.
S&P a anuntat, la 13 ianuarie, ca adoptarea bugetului si reluarea acordului cu FMI ar putea determina o modificare in crestere a perspectivei in cazul Romaniei. Statul are calificativ „BB+” din partea S&P, cel mai ridicat din categoria „junk” (speculativ), cu perspectiva „negativa”.
Investitorii straini s-au aratat increzatori in privinta Romaniei in ianuarie, leul avand cea mai buna evolutie in raport cu euro dintre monedele statelor din Europa Centrala.
„Informatiile de la S&P sunt usor pozitive, (…) dar dolarul puternic limiteaza reactia pietei”, a declarat un analist.
Romania are in derulare un program de finantare externa de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participa Comisia Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.
O misiune a Fondului a anuntat, saptamana trecuta, dupa incheierea evaluarii, ca va recomanda board-ului de la Washington sa acorde Romaniei doua transe, cu o valoare totala de 2,3 miliarde de euro, din imprumut.
In perioada in care delegatia FMI se afla la Bucuresti pentru evaluarea acordului, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca se asteapta la o imbunatatire a ratingului acordat Romaniei de catre agentiile internationale, dupa plecarea misiunii institutiei internationale.
Romania si Letonia sunt singurele doua state din Uniunea Europeana cu rating sub nivelul recomandat investitiilor. Romania este evaluata cu „BB+” de S&P si Fitch pentru imprumuturi pe termen lung, in timp ce Moody’s este singura agentie de rating care nu a retrogradat calificativul tarii in categoria „junk”.