Randamentele obligatiunilor Spaniei raman in continuare peste 7%, nivel considerat a fi nesustenabil pentru a patra mare economie a zonei euro, care incearca sa evite soarta Irlandei, Greciei si Portugaliei. Cele trei state au fost nevoite sa ceara pachete de ajutor financiar, conditionate de masuri dure de austeritate.
„Consideram ca Spania va primi ajutor financiar (pentru intreaga economie, n.r.) in urmatoarele trimestre, alaturandu-se Greciei, Irlandei si Portugaliei in randul statelor car nu se pot finanta de pe piata”, noteaza Rob Quinn, analist la S&P Capital IQ, potrivit [url=http://www.mediafax.ro/economic/s-p-investitorii-ar-trebui-sa-vanda-repede-actiunile-detinute-la-companii-din-spania-9894308]Mediafax[/url].
Ministrii de finante din zona euro au aprobat vineri, in mod oficial, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/zona-euro-a-aprobat-planul-de-sprijinire-a-bancilor-spaniole-78794/]un acord pentru a imprumuta[/url] pana la 100 miliarde de euro Spaniei, pentru ca aceasta tara sa-si poata ajuta bancile cu probleme.
Suma exacta a imprumutului va fi determinata abia in luna septembrie, dupa rezultatul unor examene de audit in sectorul bancar spaniol afectat de credite imobiliare neperformante.
Cele mai mari trei banci spaniole – Santander, BBVA si Caixabank – nu vor avea nevoie de capital suplimentar chiar si in situatii de stres. In schimb, problemele imediate sunt limitate la patru banci: Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia si Banco de Valencia, dintre care ultimele trei au fost nationalizate.
Banii pentru recapitalizarea bancilor spaniole vor veni de la Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), un fond in valore de 440 miliarde de euro infiintat in 2010 si care in prezent mai are la dispozitie aproximativ 250 miliarde de euro.