Standard & Poor’s mentine ratingul pentru datoria in valuta a Romaniei la nivelul ‘BBB-/A-3’ si pe cel pentru datoria in moneda locala la ‘BBB/A-3’, mentioneaza un raport S&P, citat de NewsIn.
„Perspectiva negativa pentru ratingul de tara arata ca politicile aplicate ca raspuns la adancirea dezechilibrelor macroeconomice au fost inadecvate si ca exista riscul unei retrogradari a Romaniei”, a explicat Marko Mrsnik, analist la S&P.
El avertizeaza ca agentia de evaluare financiara ar putea retrograda Romania, in urmatoarele 12-18 luni, daca „dezechilibrele externe continua sa se agraveze sau daca rezultatele financiare mai slabe din sectorul privat determina inrautatirea perspectivei economice”.
Politicile fiscale si salariale relaxate au continuat sa alimenteze cererea interna, care a fost inflamata si de avansul rapid al creditarii (la un nivel al intermedierii financiare inca modest, de 37% din produsul intern brut in 2007), sub media de 61% (din PIB) pentru celelalte state cu rating „BBB”.
„Pe de alta parte, perspectiva de rating ar putea fi urcata, in acelasi interval, pana la stabila, daca o situatie de stabilitate politica asigura politici fiscale si salariale prudente, care sa consolideze echilibrul macroeconomic si sa contracareze dezechilibrele externe si riscurile conexe”, a mai spus analistul de la Standard & Poor’s.
„Ratingurile Romaniei sunt sustinute de potentialul mare de crestere a economiei, nivelul scazut al datoriei guvernamentale si de apartenenta la UE, care reprezinta factori de stabilitate pentru politica economica”, a adaugat Mrsnik.
Aceste tendinte s-au concretizat in mari dezechilibre externe si intr-o dependenta sporita de finantarea prin datorie externa, in conditiile in care investitiile straine directe acopera din ce in ce mai putin din deficitul de cont curent – sub 50% in 2007.
„Ne asteptam ca deficitul de cont curent sa ramana peste 10% din PIB-ul Romaniei pana in 2010. De asemenea, deprecierea leului pune in dificultate autoritatile de politica monetara romane, deoarece efectele slabirii leului s-au transmis in accentuarea inflatiei si banca centrala isi va rata, pentru al doilea an la rand, tinta”, se mentioneaza in raportul S&P.
Un alt risc venit dinspre deprecierea leului este legat de ponderea mare a creditului intern in valuta neasigurat impotriva riscului valutar, avertizeaza analistii S&P.