- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

S&P: Romania are cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE

01 Nov, 10:30 • Redactia DailyBusiness
Romania are in prezent cel mai nereformat si nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit concluziilor raportului "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", publicat recent de agentia internationala de rating Standard&Poor's.
S&P: Romania are cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE

Conform acestui studiu, sistemul public de pensii din Romania va suferi o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4 puncte procentuale din PIB in urmatoarele decenii, de la 8,4% din PIB in 2010 la 14,8% din PIB in anul 2050.
[img=964][/img]
Estimarea ia in calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu si sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizatia minima pentru pensionari), potrivit studiului citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentand mai bine de doua treimi din populatia globala, iar Romania se situeaza in toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe pozitii. Restrangand analiza doar la economiile emergente membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa ultimul loc la capitolul sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninta stabilitatea economica si financiara a tarii pe termen lung.

„Inainte de criza globala, deficitele bugetare ale multor state erau intr-un proces de imbunatatire, chiar daca nu in ritmul in care estimarile noastre aratau ca ar fi necesar. Cu toate acestea, ritmul rapid de crestere a datoriilor guvernamentale din ultimii 3 ani a acutizat, in opinia noastra, nevoia de reforme solide pentru a reduce riscurile bugetare, mai ales in acele tari in care proiectiile arata cresteri uriase ale cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei”, au spus analistii Standard&Poor’s.

„Astazi, pe fundalul deficitelor bugetare ridicate, ne asteptam ca procesul de consolidare bugetara si implementarea reformelor in sistemele de pensii si sanatate sa fie dificil de adoptat din punct de vedere politic. In opinia noastra insa, spatiul de manevra al statelor in acest domeniu s-a micsorat considerabil, iar intarzierea implementarii acestor reforme necesare va genera costuri politice, economice si bugetare suplimentare”, au mai spus analistii.

Acestia au mai precizat ca imbatranirea populatiei este o realitate la nivel global, care se desfasoara mai rapid decat era prevazut anterior. Aceasta provoaca o deteriorare rapida a sustenabilitatii financiare a statelor nationale, din cauza cresterii cheltuielilor sistemelor publice de pensii.

Potrivit raportului, reformarea sistemelor de pensii de stat este asadar o necesitate, iar in Europa tot mai multe state au luat deja masuri pentru a adresa, fie si partial, provocarea imbatranirii demografice.

Analistii au subliniat ca daca statele nu vor aplica reforme si mai rapide in domeniul pensiilor, situatia lor financiara va deveni tot mai nesustenabila, iar rezistenta la schimbare va creste in timp, din cauza imbatranirii electoratului.

„Chiar si in ipoteza reluarii rapide a cresterii economice cu ritmuri inalte la nivel global, aceasta nu va fi capabila de una singura, fara reforme in domeniul pensiilor, sa atenueze viitoarele presiuni fiscal-bugetare”, au declarat analistii agentiei Standard&Poor’s.

„Analiza Standard&Poor’s trage un nou semnal de alarma privind nevoia accelerarii reformelor in sistemul de pensii de stat, mai ales in tari ca Romania. Excesele si greselile trecutului au dus sistemul public de pensii intr-un punct mort, practic in faliment tehnic, iar vestea cea mai proasta este ca perspectivele demografice sunt si mai ingrijoratoare”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele studiului S&P.

„Toate estimarile institutiilor internationale arata ca Romania este in cea mai defavorabila pozitie demografica dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce va majora puternic presiunile asupra sistemului de pensii de stat. Practic, pentru tinerii de astazi, singura speranta pentru un venit decent este economisirea in sistemul de pensii private, intrucat pensia de la stat va fi cel mult simbolica”, a adaugat Andanut.

El a mai spus ca la polul opus intre statele Europei emergente se situeaza Polonia, care si-a reformat curajos sistemul de pensii in urma cu 12 ani, prin introducerea unui sistem puternic de pensii private obligatorii, cu contributii de 7,3%, si care a fost lasat sa functioneze.

„Astazi, fondurile poloneze de pensii administreaza 50 de miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul tarii, au inregistrat rezultate investitionale mai mult decat corecte, au ajutat la dezvoltarea pietei financiare si au preluat o buna parte din presiunea platii viitoare a pensiilor de stat. Romania are in acest moment de invatat din aceasta experienta de 12 ani a Poloniei”, a precizat presedintele APAPR.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa