- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

S&P: Romania are cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE

01 Nov, 10:30 • Redactia DailyBusiness
Romania are in prezent cel mai nereformat si nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente ale Uniunii Europene, potrivit concluziilor raportului "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", publicat recent de agentia internationala de rating Standard&Poor's.
S&P: Romania are cel mai nesustenabil sistem public de pensii dintre toate economiile emergente din UE

Conform acestui studiu, sistemul public de pensii din Romania va suferi o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4 puncte procentuale din PIB in urmatoarele decenii, de la 8,4% din PIB in 2010 la 14,8% din PIB in anul 2050.
[img=964][/img]
Estimarea ia in calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu si sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizatia minima pentru pensionari), potrivit studiului citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentand mai bine de doua treimi din populatia globala, iar Romania se situeaza in toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe pozitii. Restrangand analiza doar la economiile emergente membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa ultimul loc la capitolul sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninta stabilitatea economica si financiara a tarii pe termen lung.

„Inainte de criza globala, deficitele bugetare ale multor state erau intr-un proces de imbunatatire, chiar daca nu in ritmul in care estimarile noastre aratau ca ar fi necesar. Cu toate acestea, ritmul rapid de crestere a datoriilor guvernamentale din ultimii 3 ani a acutizat, in opinia noastra, nevoia de reforme solide pentru a reduce riscurile bugetare, mai ales in acele tari in care proiectiile arata cresteri uriase ale cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei”, au spus analistii Standard&Poor’s.

„Astazi, pe fundalul deficitelor bugetare ridicate, ne asteptam ca procesul de consolidare bugetara si implementarea reformelor in sistemele de pensii si sanatate sa fie dificil de adoptat din punct de vedere politic. In opinia noastra insa, spatiul de manevra al statelor in acest domeniu s-a micsorat considerabil, iar intarzierea implementarii acestor reforme necesare va genera costuri politice, economice si bugetare suplimentare”, au mai spus analistii.

Acestia au mai precizat ca imbatranirea populatiei este o realitate la nivel global, care se desfasoara mai rapid decat era prevazut anterior. Aceasta provoaca o deteriorare rapida a sustenabilitatii financiare a statelor nationale, din cauza cresterii cheltuielilor sistemelor publice de pensii.

Potrivit raportului, reformarea sistemelor de pensii de stat este asadar o necesitate, iar in Europa tot mai multe state au luat deja masuri pentru a adresa, fie si partial, provocarea imbatranirii demografice.

Analistii au subliniat ca daca statele nu vor aplica reforme si mai rapide in domeniul pensiilor, situatia lor financiara va deveni tot mai nesustenabila, iar rezistenta la schimbare va creste in timp, din cauza imbatranirii electoratului.

„Chiar si in ipoteza reluarii rapide a cresterii economice cu ritmuri inalte la nivel global, aceasta nu va fi capabila de una singura, fara reforme in domeniul pensiilor, sa atenueze viitoarele presiuni fiscal-bugetare”, au declarat analistii agentiei Standard&Poor’s.

„Analiza Standard&Poor’s trage un nou semnal de alarma privind nevoia accelerarii reformelor in sistemul de pensii de stat, mai ales in tari ca Romania. Excesele si greselile trecutului au dus sistemul public de pensii intr-un punct mort, practic in faliment tehnic, iar vestea cea mai proasta este ca perspectivele demografice sunt si mai ingrijoratoare”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele studiului S&P.

„Toate estimarile institutiilor internationale arata ca Romania este in cea mai defavorabila pozitie demografica dintre toate statele Uniunii Europene, ceea ce va majora puternic presiunile asupra sistemului de pensii de stat. Practic, pentru tinerii de astazi, singura speranta pentru un venit decent este economisirea in sistemul de pensii private, intrucat pensia de la stat va fi cel mult simbolica”, a adaugat Andanut.

El a mai spus ca la polul opus intre statele Europei emergente se situeaza Polonia, care si-a reformat curajos sistemul de pensii in urma cu 12 ani, prin introducerea unui sistem puternic de pensii private obligatorii, cu contributii de 7,3%, si care a fost lasat sa functioneze.

„Astazi, fondurile poloneze de pensii administreaza 50 de miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul tarii, au inregistrat rezultate investitionale mai mult decat corecte, au ajutat la dezvoltarea pietei financiare si au preluat o buna parte din presiunea platii viitoare a pensiilor de stat. Romania are in acest moment de invatat din aceasta experienta de 12 ani a Poloniei”, a precizat presedintele APAPR.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru arestarea românilor!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru ...
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...