Mentinerea cotei unice este prima pe lista de propuneri ale mediului de afaceri pentru incurajarea cresterii economice prin masuri fiscale, a spus Ionut Simion.
„Cota progresiva este viabila intr-un sistem economic dezvoltat dar in Romania, daca vrem sa mentinem competitivitatea, atunci cota unica trebuie pastrata pentru alti cativa ani”, a spus Ionut Simion.
Intr-un interviu oferit cu cateva luni in urma DailyBusiness.ro, Simion a explicat ca Romania are o economie in dezvoltare in care firmele inca se consolideaza, iar pentru acumularile de capital cea mai indicata este cota unica.
O alta masura propusa pentru modernizarea sistemului fiscal este plafonarea contributiilor sociale. „In prezent doar contributiile sociale platite pentru drepturi de autor sunt plafonate la 5 venituri medii pe economie”, a spus Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris&Goran.
Firmele se plang de nivelul crescut al contributiilor sociale. Scaderea impozitarii si plafonarea contributiilor ar putea conduce la cresterea sumelor colectate, datorita scaderii evaziunii, spun unii specialisti.
In cadrul aceluiasi eveniment, Eugen Radulescu, consilier in cadrul BNR, a dat exemplul anilor anteriori cand statul a scazut nivelul contributiilor cu circa 10% reusind sa mentina sumele colectate din aceste taxe.
Pe de alta parte, a spus Ionut Simion, este nevoie de modernizarea sistemului fiscal, care ar presupune ca si contributiile sociale sa fie introduse in Codul Fiscal.
O alta problema a Codului Fiscal este in prezent necorelarea acestuia cu normele de aplicare, pentru ca in multe cazuri „normele exced legea sau se bat cap in cap cu legea”.
In opinia sa, este necesara si armonizarea conduitei de procedura fiscala cu Codul Fiscal, deoarece in prezent Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), care este responsabila de implementarea legilor cu caracter fiscal, „este disparata”, de ministerul care genereaza legile, Ministerul Finantelor, iar reglementarile sunt aplicate foarte prost.