Astfel, fortate sa isi creasca productivitatea, statele dezvoltate din Europa vor apela cel mai probabil la outsourcing in Europa de Est, creand perspective interesante pentru forta de munca de aici.
Astfel, in opinia analistului Saxo Bank, cresterea PIB-ului local va fi de cel mult 1% in Romania, cel mai probabil de 0,5%, in timp ce in zona euro ar putea atinge 1,4%.
Firmele din vest se confrunta cu nevoia de crestere a competitivitatii, deci cu nevoia de ajustare a preturilor pentru a creste vanzarile, ceea ce se poate realiza daca apeleaza la forta de munca ieftina. Orice revenire din recesiune va conduce la cresterea somajului, sustine analistul si atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Europa de Vest, procentul de someri va creste foarte mult.
Romania, asemeni intregului bloc al Europei de Est, ar putea avea insa de beneficiat de pe urma situatiei, remarca analistul. Pentru a isi creste productivitatea, statele din zona euro vor apela la forta de munca foarte bine calificata si mult mai ieftina, din Europa de Est.
Cresterea cotatiilor actiunilor va fi mai puternica in prima parte a anului
Potrivit lui Christian Blaabjerg, piata locala de capital ar putea cunoaste o crestere de 15-20% in prima parte anului, dar in a doua jumatate a anului majoarerea va fi de maxim 10-12%.
Motivatia evolutiei din al doilea semestru este ca situatia ar putea sa se inrautateasca pe plan international, ceea ce ar aduce pesimism in randul investitorilor.
Astfel, in prima jumatate a lui 2010, cresterea economiilor la nivel mondial este de asteptat sa fie puternica, luand in calcul pachetele de criza cu care guvernele au venit in sprijinul economiilor. In schimb, in a doua jumatate ritmul va scadea, din cauza deflatiei, si a faptului ca e putin probabil ca pachetele de stimuli sa continue sa fie acordate.
Blaabjerg estimeaza ca economia SUA se va majora cu 3% in primul semestru, dar la final de an PIB-ul va indica o crestere de doar 2,2%. De asemenea, in zona euro analistul crede ca vom vedea o majorare de 1,4% in 2010, dupa un plus de 1,8%, pentru prima parte din 2010.
Cu toate acestea, influenta covarsitoare asupra pietelor financiare locale o va avea factorul intern, respectiv modul in care autoritatile vor reusi sa duca la capat sarcinile impuse de FMI. Astfel, daca Romania va reusi sa respecte conditionalitatile FMI, cursul ar putea ajunge si la 3,6 lei/euro, in caz contrar putand urca pana la 4,84 lei/euro (detalii despre aceasta previziune aici).
Cat de aproape este Romania de atingerea tintei de adoptare a euro? In opinia analistului, conditiile de intrare in zona euro pentru noii membri vor fi mai dure ca pana acum. „Pana in prezent, nu au fost mari probleme cu acceptarea noilor veniti, chiar daca nu au indeplinit toate conditiile de la Maastricht, dar cerintele ar putea deveni mai dure”, a spus el.
Insa, daca oamenii politici isi fac bine treaba, este posibil ca Romania sa respecte calendarul de intrare in zona euro (2014-2015 – n.r.), crede specialistul.