Doua ziare elene sustin ca ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, ar fi afirmat ca [b]intrarea in default ordonat[/b], cu un „haircut” de 50% pentru detinatorii de obligatiuni, este unul dintre cele trei scenarii posibile pentru a pune capat crizei din Grecia, transmite Reuters.
Venizelos a calificat, intr-un comunicat, informatiile publicate de presa drept diversiuni care distrag atentia de la implementarea programului convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Klass Knot, membru in consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru un ziar olandez ca intrarea Greciei in default nu mai poate fi exclusa. Knot este primul oficial al BCE care vorbeste deschis despre aceasta perspectiva, informeaza Mediafax.
„Este un scenariu. Nu spun ca Grecia nu va intra in faliment. Toate eforturile sunt indreptate catre prevenirea acestei posibilitati, insa sunt mai putin increzator decat acum cateva luni in excluderea falimentului”, a aratat Knot, mentionand ca se intreaba daca „grecii isi dau seama cat de serioasa este situatia”.
Totodata, vineri au aparut tot mai multe semnale care sugereaza ca [b]guvernele europene ar putea lua masuri in privinta recapitalizarii bancilor vulnerabile[/b].
Seful Agentiei de reglementare a pietelor financiare din Franta a declarat ca 15-20 de banci europene au nevoie de capital suplimentar, insa niciuna dintre acestea nu este franceza.
Comisia Europeana a aratat ca bancile europene au primit deja, din 2008, fonduri de 420 miliarde euro destinate recapitalizarii, si ca sunt in consecinta mult mai solide decat acum trei ani.
„Recapitalizarea bancilor europene este in derulare, se intampla deja”, a declarat purtatorul de cuvant al CE Olivier Bailly.
Actiunile europene au revenit usor de la minimele ultimelor 26 de luni atinse joi, sprijinite de asigurarile date de ministrii finantelor si sefii de banci centrale din statele G20, care au primis ca vor lua toate masurile necesare pentru a mentine stabilitatea sistemului bancar si pietelor financiare.
Un comunicat transmis joi seara dupa o reuniune a oficialilor G20 la Washington arata ca tarile din zona euro vor implementa masuri de crestere a flexibilitatii Fondului European de Stabilitate Financiara si de maximizare a eficacitatii mecanismului.
Nu este clar insa la ce masuri concrete se refera comunicatul G20, dincolo de largirea prerogativelor Fondului.
Ziarul Ta Nea scrie ca Venizelos le-a spus parlamentarilor puterii, in spatele usilor inchise, ca principalul scenariu al guvernului este respectarea planurilor de austeritate pentru a primi cel de-al doilea program de finantare externa, de 109 milairde euro, si a evita falimentul.
Alternativele ar fi ori restructurarea datoriilor Greciei cu o reducere de 50% a valorii obligatiunilor guvernamentale, ori intrarea in default dezordonat, a afirmat Venizelos, potrivit presei elene.
Actiunile bancilor grecesti au scazut cu 5% in urma aparitiei informatiilor, determinandu-l pe Venizelos sa reactioneze.
„Toate celelalte, discutii, zvonuri, comentarii sau scenarii care ne distrag atentia de la acest obiectiv central si de la obligatia politica a Greciei nu ajuta responsabilitatea europeana comuna la care ne-am angajata”, a aratat el intr-un comunicat.
Comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a declarat in timpul unui discurs sustinut la Washington ca UE face tot posibilul pentru a evita un default necontrolat. El nu a respins in mod explicit o restructurare ordinata a datoriilor Greciei, pe care multi economisti o considera inevitabila.