Editura Publica
Co.lectia de economie
Pret 65 lei
Titlu original: Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy and Why It Matters for Global Capitalism
Cartea intr-un minut:
„Spiritele animale” sunt fortele puternice ale psihologiei umane care s-au dezlantuit si au creat aceasta criza majora. De la credinta in cresterea continua a preturilor in imobiliare, la prabusirea increderii in pietele de capital, „spiritele animale” determina evenimentele financiare din intreaga lume.
Cronica DailyBusiness.ro
In sens larg, „spiritele animale” se refera la vitalitatea care ii determina pe oameni sa ia decizii indraznete si sa investeasca bani, munca si timp in initiative de afaceri.
Cartea descrie cinci aspecte ale spiritelor animale si cum afecteaza ele deciziile economice – increderea, echitatea, coruptia si comportamentul antisocial, iluzia banului si povestiri.
In vremurile bune, oamenii au incredere, iau deciziile in mod spontan, isi suspenda suspiciunile, trec la actiune si cumpara. Atunci cand sunt neincrezatori, se retrag si vand.
Echitatea implica aducerea in economie a unor concepte despre cum gandesc oamenii ca ei si ceilalti ar trebui sau nu sa se comporte.
In timp exista variatii in privinta pedepselor percepute pentru un comportament corupt sau de rea-credinta. Intr-o perioada in care coruptia este foarte raspandita, multi oameni pot trai cu impresia ca este usor sa iesi basma curata.
[quote=]Cauzele evenimentelor economice importante sunt in mare parte de natura mentala[/quote]
Nici cumparatorii si nici vanzatorii nu au iluzia banului. Atat angajatorii, cat si lucratorii care isi vand forta de munca sunt interesati doar de valoarea salariilor relativ la valoarea preturilor.
Amintirile oamenilor cu privire la fapte importante sunt organizate in creier in jurul povestirilor. Faptele care sunt memorate sunt atasate povestirilor.
Toate aceste elemente sunt esentiale pentru intelegerea declansarii unei crize economice mondiale: o prabusire a increderii asociata cu povesti despre esecuri economice, inclusiv povesti despre cresterea coruptiei, un sentiment acutizat de inechitate in politica economica si iluzia banului prin nereusita de a intelege consecintele scaderii preturilor de consum.