Sporis a explicat ca in situatia actuala, caracterizata de incertitudine, bancile incep sa „pretuiasca cat se poate de clar” indicatorul riscului”.
„Parerea mea personala este ca in aceasta moment creditarea la costuri reduse nu este neaparat cea mai buna varianta, in timp ce prudentialitatea este”, a spus Sporis.
Directorul trezoreriei Raiffeisen a mai afirmat ca bancile dau credite in prezent, dar nu cu viteza care s-a inregistrat in ultimii ani.
„Prudentialitatea este cuvantul de ordine si datorita faptului ca sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitatea bancilor. Sunt mai multe lucuri care influenteaza prudentialitate si amintesc aici cerintele privind capitalul, care au fost incluse in acordul cu FMI”, a continuat Sporis.
Principalele noua banci straine din Romania s-au angajat in fata FMI sa mentina expunerea pe piata locala la acelasi nivel. Pe de alta parte, in acordul cu FMI se prevede ca toate bancile trebuie sa mentina o rata a solvabilitatii de peste 10% pe o perioada de 24 de luni.
„Orice credit neperformant mananca automat din capital, ceea ce inseamna ca actionarul trebuie sa vina cu capital pentru a mentine la rata solvabilitatii la 10%. Capitalul nu este o marfa ieftina in acest moment. Cred, personal, ca creditarea se va face in alte limite decat am fost obisnuiti. Creditarea nu a incetat niciodata si va continua, dar pe criterii mult mai echilibrate”, a declarat Sporis.